Wagner isyanının ardından katıldığı ilk uluslararası etkinlikte, Şanghay İşbirliği Örgütü üyesi ülkelerin liderlerine video konferans yoluyla hitap eden Putin, "Rusya tüm dış yaptırım, baskı ve provokasyonlara karşı koyuyor ve daha önce hiç olmadığı kadar gelişmeye devam ediyor" dedi.

Putin, Hindistan'ın ev sahipliğinde çevrimiçi düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi'ne katılarak konuşma yaptı.

"Dış güçlerce Rusya'ya karşı hibrit savaş yürütüldüğünü ve eşi benzeri görülmemiş ölçekte gayrimeşru yaptırımlar uygulandığını" ileri süren Putin, "Batı'nın Ukrayna'yı neredeyse Rusya karşıtı, düşman bir devlete" dönüştürdüğünü söyledi.

Şanghay İşbirliği Örgütü'ne övgüde bulunan ve grubun sağlam temeller üzerinde inşa edildiğini belirten Putin, ŞİÖ'nün gün geçtikçe uluslararası arenada daha önemli bir rol oynadığını kaydetti.

FBI'nın sorguladığı İsrailli tarihçi Pappe: Yaşananlar Siyonist projenin sonunun başlangıcı FBI'nın sorguladığı İsrailli tarihçi Pappe: Yaşananlar Siyonist projenin sonunun başlangıcı

Rus lider, örgütün barış ve istikrarın korunması, üye devletlerin sürdürülebilir ekonomik büyümesinin sağlanmasına ve halklar arasındaki bağlarının güçlendirilmesine katkı sunduğunu söyledi.

Çin ve Rusya arasındaki ticaretin yüzde 80'inden fazlasının ruble ve yuan üzerinden yapıldığını kaydeden ve diğer ŞİÖ üyelerini de aynı süreci takip etmeye çağıran Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"ŞİÖ üyeleriyle ilişkilerimizi daha da derinleştirmeyi hedefliyoruz. Rusya'nın ŞİÖ üyesi ülkelerle geçen yılki ticareti yüzde 37 artarak 263 milyar dolar seviyesine ulaştı, bu bir rekor"

İran, Şanghay İşbirliği Örgütü'nün dokuzuncu üyesi oldu

Rusya ve Çin öncülüğünde 1996 yılında kurulan örgüte bu yıl İran'ın da kabulüyle birlikte Şanghay İşbirliği Örgütü'nün üye sayısı dokuza yükseldi.

ŞİÖ'nün diğer üyeleri Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Hindistan ve Pakistan'dan oluşuyor. 

Rusya'nın Ukrayna savaşında en yakın müttefiki konumundaki Belarus'un ise gelecek yıl üye olması öngörülüyor.

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ını ve küresel GSYİH'nin yüzde 20'sinden fazlasını bünyesinde barındıran ŞİÖ, İran da eklendiğinde dünya petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde 20'sini kontrol edecek noktaya geliyor.