Geçtiğimiz günlerde Alman devlet televizyonu ARD’de “Mustafa Kemal Atatürk Alevileri 
Nasıl Öldürdü?” başlıklı belgeselde birtakım belgeler yayınlandı. Bu belgeler nelerdi?
Dersim planlarının belgeleri bunlar. Oradaki Alevilerin nasıl öldürüleceğine dair çizilen planların fotoğraflarını yayınladılar. Onlar da zaten Türkiye’nin arşivlerinden alınmış. Bu hususlar bizim bilmediğimiz şeyler değil. Bunu Kemalist’i de biliyor, Alevî’si de biliyor, biz de biliyoruz; fakat bu katliamı yapanlar kabul etmek istemiyorlar ve ne zaman gündeme gelse bir şekilde bu hadisenin üzeri örtülüyor.  

Oradaki Kemalistler televizyon önünde toplanıp protesto gösterisi yapacaklardı, yapıldı mı bu gösteri?
Türkiye’de yaygara koparmaya çalıştı CHP; fakat burada çok bir şey yapılmadı. CHP’nin bir eylem çağrısı oldu. ARD televizyonun önünde, 6 Aralık Cuma günü protesto yapılacaktı; fakat protesto için belirlenen saatte kimse orada yoktu, CHP’nin her zamanki işleri işte. Neyi protesto edeceksin zaten? Adam yayın yapmış ve doğruyu söylüyor. Git önce hadisenin aslını astarını öğren! Sosyal medyadan biraz tepki gösterildi hepsi bu. Sonra kanal şöyle bir açıklama yaptı: “Kemal Atatürk’ü Adolf Hitler’le kıyaslamadık ya da eşitlemedik. Gerçek şu ki, yayınlananlar Türkiye Devlet Arşivi’ndeki 7 Ağustos 1937 tarihli belgedir. Atatürk imzasını taşır ve eski Almanya’dan zehirli bir gaz ve otomatik doldurma sistemi sipariş edilmesi için bir emirdir. Belgenin Almanca çevirisi, sertifikalı bir çeviri kuruluşu tarafından derlenmiştir.”

Devlet kanalında belgeselin yayınlanmasının nedeni nedir sizce?
Almanya’daki Türkler olarak biz burada zaman zaman Hitler’i kötülüyoruz tabiî olarak. Bir buçuk yıl kadar önce Cumhurbaşkanı Erdoğan da Almanya’ya hitaben “Nazi artığı” demişti ve geçtiğimiz ay da yine katıldığı bir programda “Günümüzün haçlıları olan Neo-nazi terör örgütleri, dünyanın en gelişmiş, sözüm ona en demokratik ülkelerinde Müslümanlara hayatı dar ediyor.” ifadelerini kullanmıştı. Ben bu yayının bu söylemlere cevap olarak hazırlandığını düşünüyorum. M. Kemal üzerinden Türkiye’yi vuracaklar akılları sıra, “Siz de Nazisiniz, sizin de bizden geri kalır yanınız yok.” demek istiyorlar bu yayınla Türkiye’ye. Aynı zamanda Türkiye’nin sosyolojik yapısını da bildikleri için bu yayının Türkiye’de propagandasını yapıp, toplumun sinir uçlarına dokunmak istiyorlar.

Teşekkür ederiz.
Rica ederim.


Baran Dergisi 674. Sayı