Rusya Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun 11 Temmuz gecesi Ukrayna’nın başkenti Kiev ile Odessa bölgesindeki askerî sanayi ve lojistik tesislerine kapsamlı saldırılar düzenlediğini duyurdu.

Trump'tan İran'a yeni tehdit: Ateşlenmeye hazır 1000 füze bulunuyor
Trump'tan İran'a yeni tehdit: Ateşlenmeye hazır 1000 füze bulunuyor
İçeriği Görüntüle

Açıklamada, saldırıların Kiev yönetiminin Rusya topraklarındaki sivil hedeflere yönelik saldırılarına karşılık gerçekleştirildiği savunuldu. Hedeflerin karadan ve havadan fırlatılan uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahlar ile taarruz İHA’ları kullanılarak vurulduğu belirtildi.

Kiev’de iki İHA üretim tesisi hedef alındı

Bakanlık, Kiev’deki “Aerodron” ve “Fanplit” adlı tesislerin vurulduğunu açıkladı. Rus makamlarına göre Aerodron fabrikasında yüksek taşıma kapasitesine sahip uzun menzilli “E-300 Enterprise” ve “D-80 Discovery” tipi İHA’lar geliştiriliyor ve üretiliyordu.

Fanplit tesisinde ise 200 kilometreye kadar menzile sahip olduğu belirtilen “Fire Point-2” İHA’larının montajı ve depolanması ile savaş başlıklarında kullanılan parçaların hazırlanması gerçekleştiriliyordu. Rusya Savunma Bakanlığı, fabrikanın faaliyetlerinin kontrplak ve mobilya üretimi görüntüsü altında sürdürüldüğünü ileri sürdü.

Çornomorsk, Yujnıy ve İzmail limanları vuruldu

Odessa bölgesinde Çornomorsk, Yujnıy ve İzmail limanlarının hedef alındığı bildirildi. Rusya, bu limanların Ukrayna ordusuna askerî malzeme, silah ve yakıt ulaştırılmasında kullanıldığını savundu.

İzmail Limanı’nda yakıt depoları, dolum tesisleri, pompa istasyonları ile silah ve askerî araçların muhafaza edildiği alanların vurulduğu belirtildi. Tuna Nehri üzerindeki İzmail’in Ukrayna ordusu açısından önemli bir alternatif lojistik merkezi olduğu kaydedildi. Çornomorsk Limanı’nın ise askerî yük ve akaryakıt sevkiyatında kullanılan başlıca merkezlerden biri olduğu öne sürüldü.

Ukrayna: 121 İHA kullanıldı

Ukrayna Hava Kuvvetleri, gece boyunca 121 İHA ile balistik ve seyir füzelerinin kullanıldığını; 111 İHA ile en az iki seyir füzesinin hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü veya elektronik yöntemlerle etkisiz hâle getirildiğini açıkladı.

Ukrayna makamlarına göre Kiev’de aralarında bir çocuğun da bulunduğu 11 kişi yaralandı. Başkentin bazı bölgelerinde konutlar, araçlar, bir eczane, ofis ve depo binaları zarar gördü. Odessa’ya düzenlenen füze saldırısında 2 kişi hayatını kaybederken bir kişi yaralandı. Harkiv’deki bir tesise isabet eden İHA sebebiyle de 7 kişinin yaralandığı bildirildi. Böylece saldırılarda toplam 2 kişi hayatını kaybetti, 19 kişi yaralandı.

Rusya Savunma Bakanlığı, saldırılarda askerî üretim ve lojistik altyapının hedef alındığını belirtirken Ukrayna yönetimi, sivil yapıların da zarar gördüğünü açıkladı.