Küresel sigorta sektörü, dünyanın artık düşük yoğunluklu çatışmalar, sabotajlar, siber saldırılar ve vekâlet savaşlarıyla şekillenen yeni bir döneme girdiğini kabul ederek poliçelerdeki “savaş” tanımını yeniden ele alıyor.
Financial Times’ın haberine göre, Lloyd’s bünyesindeki uzmanlar özellikle denizcilik ve havacılık sigortalarında kullanılan savaş istisnalarının kapsamını tartışıyor. Mevcut hükümler, ABD, İngiltere, Fransa, Çin veya Rusya arasında savaş çıkması halinde teminatların geçersiz sayılmasını öngörüyor.
Ancak yeni dönemin sorunu, savaşın artık klasik cephe ilanıyla başlamaması. Siber saldırılar, drone operasyonları, denizaltı sabotajları ve “düşmanca eylemler” ile doğrudan savaş arasındaki sınır giderek bulanıklaşıyor.
Sigorta brokeri Marcus Baker, piyasanın beş büyük güçten ikisini içine alabilecek ciddi bir olaya “tehlikeli derecede yakın” olduğunu belirterek, sektörün neyin savaş sayılıp sayılmayacağı konusunda daha fazla netliğe ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Bu çerçevede gündeme gelen seçeneklerden biri, belirli bir çatışmanın sigorta ödemeleri açısından resmen savaş kabul edilip edilmeyeceğine karar verecek bağımsız bir komisyon kurulması. Ancak hukukçular, böyle bir komisyonun kararlarının farklı ülkelerin mahkemelerinde bağlayıcı olup olmayacağı konusunda soru işaretleri bulunduğunu belirtiyor.
Sigorta sektöründeki bu arayış, savaşın artık olağanüstü bir istisna değil, küresel ekonomi ve ticaretin kalıcı risk başlıklarından biri hâline geldiğini gösteriyor.





