Afganistan'da yönetimi tamamıyla ele geçirip İslami hükümet kuran Taliban, Katar'ın Başkenti Doha'da ABD'li yetkililerle bir araya geldi.

Taliban yetkilileri Washington temsilcileriyle görüşmenin "olumlu" geçtiğini kaydederek Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle müzakerelere başladı.

Afganistan'da IŞİD militanlarıyla mücadelede ABD ile iş birliği yapmayacaklarını açıklayan Taliban, ülkedeki ekonomik durum, yabancı uyruklu kişilerin tahliyesi ve yurt dışından gelen insani yardımlar gibi konuların yanı sıra "uluslararası alanda tanınmayı" amaçlıyor.

30 Ağustos tarihinde ABD'nin Afganistan'dan tamamıyla çıkmasının ardından Washington ile ilk defa görüşen Taliban yönetiminin müzakere ettiği konular arasında ekonomik yaptırımların kaldırılması ve Afganistan'a ait yurt dışındaki bankalarda dondurulan 10 milyar dolar değerindeki nakdi varlıkların yeniden kullanılabilmesi bulunuyor.

Doha'daki görüşmeleri yakından takip eden Al Jazeera muhabirine göre, Taliban üst düzey yöneticilerinin oluşturduğu Kabil yönetimi, ülkedeki memurların maaşlarının ödenmesi konusunda zorluk yaşıyor ve bu ekonomik bunalımı atlatmak için uluslararası kamuoyunun desteğini istiyor.