Türkiye ve Mısır arasında son dönemde yaşanan yakın ilişkilerin geçen seneden başladığı öğrenildi.

MEE’nin haberine göre; bir kaynak, "NATO'nun Akdeniz Diyaloğu çerçevesindeki ortaklarından biri olan Mısır'ın NATO'yla ortaklık ilişkilerini ilerletmesi ve bu kapsamdaki faaliyetlere katılımı Türkiye tarafından desteklenmektedir." dedi. Böylelikle Türkiye, Mısır'ın NATO ile ortaklık ilişkisi geliştirmesinin önünü açmış oldu.

Bir NATO yetkilisi ise Mısır, İsrail, Fas ve Tunus'u kapsayan Akdeniz Diyaloğu'nun hala faal olduğunu ifade etti. Yetkili, ittifakın geçtiğimiz günlerde Mısır güvenlik önceliklerini NATO'nun bölgedeki güvenlik çıkarlarıyla birleştirmek için yeni bir Bireysel Ortaklık İşbirliği Programını (IPAP) onayladığını doğruladı.

Akdeniz Diyaloğu, ilk olarak 1994'te başlatılan, NATO ile yedi Akdeniz ülkesi (Tunus, Fas, İsrail, Mısır, Moritanya, Ürdün ve Cezayir) arasındaki iş birliği forumudur. Amacı "bölgede iyi ilişkiler, daha iyi karşılıklı anlayış ve güven kurmak, bölgesel güvenliği ve istikrarı desteklemek ve NATO'nun politika ve amaçlarını açıklamak" olarak belirtilmiştir.