Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki silahlı çatışmaların sürmesi halinde Sudan-Çad sınırında "insani kriz" yaşanabileceğine dair uyarıda bulundu. BMMYK, 3 hafta içinde savaş nedeniyle Çad'a kaçan insan sayısının 30 bini aştığını açıkladı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Çad Temsilci Yardımcısı Jerome Marlin yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi: “Çad'da insani durum çok kritik, 3 hafta içinde 30 bin mülteci geldi ve hareketlilik devam ediyor. Sudan'daki durumun daha da kötüleşmesinden endişe duyuyoruz. Durumun kötüleşmesi Çad'ın önümüzdeki haftalarda ve aylarda bir insani krizle karşı karşıya kalacağı anlamına geliyor.”
Marlin, Komiserliğin resmi Facebook sayfasında yayınlanan açıklamasında, “Birkaç hafta içinde mülteci sayısının 100 bini geçmesini bekliyoruz ki bu da büyük bir insani krizin habercisi. Mültecilerin durumu çok kritik, çünkü yaya olarak veya hayvanlarına binerek geliyorlar. Yoksullar ve travma altındalar ve bu tür durumlara hazırlıksız bölgelere yerleşiyorlar. Bu bölgeler özellikle içme suyuna, sağlık hizmetlerine ve barınmaya erişim konusunda ciddi altyapı eksikliğinden muzdarip olan bölgelerdir.” ifadelerini kullandı.
Marlin, BMMYK'nin Çad hükümeti ile iş birliği içinde "mültecilere başta içme suyu, temel gıda maddeleri, bazı çadır ve şilteler olmak üzere acil yardım sağlamaya başladığını" belirtti.
Çad’a ağır yük biniyor
25 Nisan'da Çad'daki geçiş hükümeti, Sudan'dan yerinden edilmiş kişilere ev sahipliği yapılması konusunda destek sağlamaları için uluslararası ortaklara çağrıda bulundu. Çünkü Çad'ın en fazla sayıda mülteciyi alması bekleniyor. Özellikle de son şiddet olaylarından önce 400 bin Sudanlı mülteciyi kabul eden bir ülke olması sebebiyle, Çad’dan mültecilerin kabulü konusunda beklentiler yüksek.