Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Katar'ın başkenti Doha'da devam eden ateşkes görüşmelerindeki ekiplerini geri çağırdıklarını duyurdu. Gerekçe olarak Hamas'ın "isteksizliği" öne sürülse de, kararın asıl sebebinin terörist İsrail'in Gazze'deki işgalini sürdürme ve Refah'ta bir toplama kampı kurma planlarındaki ısrarının müzakereleri tıkaması olduğu ortaya çıktı.
Özel Temsilci Witkoff, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Hamas'ın Gazze'de ateşkes sağlanmasına yönelik isteksizliğini açıkça ortaya koyan son yanıtının ardından, ekibimizi Doha'dan danışma amacıyla geri çağırmaya karar verdik," diyerek suçu Filistinli direnişçilere yüklemeye çalıştı. Witkoff, "Artık rehineleri eve getirmek için alternatif seçenekleri değerlendireceğiz," sözleriyle de üstü kapalı tehdit savurdu.
Halbuki süreç, Hamas'ın arabulucular Katar ve Mısır tarafından sunulan teklife "olumlu yanıt" vererek müzakerelere hazır olduğunu duyurmasıyla bu aşamaya gelmişti. Buna karşılık Tel Aviv yönetimi, Hamas'ın teklifte istediği değişiklikleri "kabul edilemez" bulmuş, ancak uluslararası baskıyla müzakere heyetini Doha'ya göndermişti.
Doha'daki görüşmelerde 60 günlük geçici ateşkes, esir takası gibi konularda önemli mesafe kat edildiği belirtilirken, müzakereler terörist İsrail'in tek bir temel şartında kilitlendi: Gazze Şeridi'nin çevresindeki askerî işgalin kalıcı hâle getirilmesi!
Terörist İsrail'in, ateşkes sağlansa dahi Refah kentindeki işgalini devam ettirme ve Filistinlileri bölgeden sürmek amacıyla bir "toplama kampı" inşa etme planını masaya koyması, müzakerelerin sonunu getirdi. İşgal ve sürgün planını kabul ettiremeyeceğini anlayan ABD yönetimi de, suçu Hamas'a atarak Doha'daki tiyatroya son verdi ve heyetini geri çağırma kararı aldı.





