Batı Afrika ülkesi Nijer'de yönetimi devralan cuntanın, askeri müdahaleye karşı Rus güvenlik şirketi Wagner'den yardım istediği öne sürülmüştü. Soufan Center bölge uzmanlarından Wassim Nasr, Associated Press'e (AP) yaptığı açıklamada, Nijer'de hükümeti devirerek iktidarı devralan "Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP)" Başkan Yardımcısı General Salifou Mody'nin Mali'de Wagner temsilcileriyle görüştüğünü belirmişti.

Bernie Sanders: Gazze, Biden’ın Vietnam’ı olabilir Bernie Sanders: Gazze, Biden’ın Vietnam’ı olabilir

Bugün itibariyle de Wagner askerlerinin Nijer'e hareket ettiği ve bölgede konuşlandırılacağı bildirildi.

ECOWAS, CUNTAYA BİR HAFTA SÜRE VERMİŞTİ

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS), Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve yeniden görevine dönmesi için Nijer'deki askeri cuntaya verdiği bir haftalık süre yarın doluyor. Mali ve Fransız basını, Nijerli cunta yönetimi temsilcilerinin, sürenin dolmasından önce Wagner temsilcileriyle Mali'de buluştuğunu açıklamıştı.

WAGNER'DEN 'ÜLKEYE DÜZEN GETİRELİM' TEKLİFİ

Nijer'deki duruma ilişkin 28 Temmuz'da açıklama yapan Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu ve lideri Yevgeniy Prigojin' askeri darbenin 'iyi haber' olduğunu ileri sürerek Wagner savaşçılarının ülkeye 'düzen getirebileceğini' iddia etmişti.

Wagner ile bağlantılı olduğu ifade edilen bir Telegram kanalından yayınlanan sesli mesajda, Prigojin'in darbede dahlinin olmadığını söylediği, fakat darbeyi 'Batılı sömürgecilerden gecikmiş bir özgürleşme olarak' nitelendirdiği belirtilmişti. Prigojin, "Nijer'de olan, Nijer halkının sömürgecilere karşı mücadelesinden başka bir şey değil" iddiasında bulunulmuştu. Darbeyle birlikte halkın 'etkin bir biçimde bağımsızlığını kazandığını' da ileri süren Prigojin, "Gerisi, şüphesiz Nijer vatandaşlarına ve yönetimin ne kadar etkin olacağına bağlı. Ama asıl mesele şu: Sömürgecilerden kurtuldular" ifadelerini kullanmıştı.