Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk, 25 Ekim’deki askeri müdahaleye karşı düzenlenen gösterilerde 42 kişinin öldürülmesinin ardından Emniyet Genel Müdürü Halid Mehdi İbrahim el-İmam ile yardımcısı Sadık Ali İbrahim’i görevden aldı.

Sudan ordusu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ile 21 Kasım’da imzalanan anlaşma uyarınca yeniden göreve gelen Hamduk, görevden aldığı Emniyet Genel Müdürü Halid Mehdi İbrahim el-İmam’ın yerine Anan Hamid Muhammed Ömer’i atadı.

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı olan Sadık Ali İbrahim’in yerine ise Muddessir Abdurrahman Nasreddin’i atama kararı aldı.

Başbakan, Emniyet Müdürü ve yardımcısının görevden alınma gerekçelerini belirtmedi, ancak söz konusu iki yetkili ordunun iktidarı ele geçirmesine karşı çıkan gösterileri şiddetle bastıran güvenlik güçlerini denetliyordu.

Polis göstericilere ateş açtıklarını inkar etse de, sağlık yetkilileri güvenlik güçlerini göstericilerin baş, boyun ve göğüslerini gerçek ve plastik mermilerle hedef almakla ve göz yaşartıcı gaz sıkmakla suçladı.

Şarkulavsat