Dünyanın önde gelen sanayi ülkelerinden oluşan Yediler Grubu (G7), Kırım'ın ilhakının yedinci yıldönümünde ortak bir açıklama yaparak Rusya'yı kınadı. Açıklamada "Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol kentinin Rusya tarafından geçici işgalini tüm kararlılığımızla kınıyoruz" ifadesi yer aldı.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün şiddet yoluyla ihlalinin devletler hukukunun açık bir ihlali olduğuna işaret edilen açıklamada Rusya'nın bu durumu meşrulaştırma çabalarının kabul görmeyeceği vurgulandı.

ABD, İngiltere, Fransa, Kanada, Almanya, İtalya ve Japonya'dan oluşan G7 ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ortak açıklamasında "Rusya'yı uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye, uluslararası gözlemcilerin bölgeye erişimine izin vermeye ve hukuksuz bir şekilde tutuklanan tüm bireyleri derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz" denildi.

Rusya Kırım'da düzenlediği ve uluslararası toplum tarafından tanınmayan bir referandum sonucunda 18 Mart 2014'te yarımadayı ilhak etmişti.