Asgari ücretle alakalı bir açıklama da işveren cephesinden geldi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, "Türkiye bir artış bir düşüşle ilerlerse bu şekilde sorun yaşanır. İhracat – ithalat artış farkı yüksek. İthalat, ihracattan çok daha fazla artış gösteriyor. Şu anki ekonomik politika devam ederse ihracatta gerilemenin olacağını söyleyebiliriz. Dünü geride bırakıp yeniliklerle ilerlememiz gerekiyor. Özellikle Eximbank’ın oyun alanını genişletmenin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bütçesinin artırılması konusunda da talebimizi belirttik" ifadelerini kullandı.

İhracatçıların yüksek kur istediği yönündeki haberlere de yanıt veren Gültepe, "İhracatçı kur yükselsin istiyor diyorlar. Biz kurun olması gerekenin üzerinde olmasını talep etmiyoruz. Kurun yükselmesi ihracatçıyı tek başına kurtarmaz. İhracatçının 24’ü istemesi, hammadde fiyatlarının artışını girdilerle karşılayamaması sebebiyle. Biz yüksek kur istemiyoruz. Enflasyon ne kadar artıyorsa, kurdaki artışın o şekilde olmasını istiyoruz. Zaten kurun yıl başında 24 olması gerekiyordu. Kurun serbest kalmasını istiyoruz. Enflasyondan yüksek bir konumda olması gibi bir talebimiz yok. Ancak aşırı değerli TL’yi zaten Türkiye istemez çünkü dünyaya satış yaparak büyüyoruz. Türkiye’nin üretimine ve istihdamına hiçbir katkısı olmaz. Çok değerli TL olduğu zaman bütün sektörler ihracatta kayıp yaşar. ‘İhracata dayalı ekonomi sistemi’ çok başarılı oldu" şeklinde konuştu.

Hazinede Şubat ayı açığı: 198 milyar 341 milyon Hazinede Şubat ayı açığı: 198 milyar 341 milyon

Temmuz ayında asgari ücrete yapılması planlanan zamları da değerlendiren Gültepe, "Asgari ücrette maksimum dolar bazında 300-400 dolar arasındaki seviyeyi koruyabilmeliyiz. 500’ü verebiliyorsak, sürdürebilir noktada kalabilmemiz için özel çalışmalar yapılması gerekiyor aksi taktirde sanayi bunu kaldırabilecek durumda değil. Geçmiş döneme bakınca, üretim, yatırım, ihracat politikasına bakınca, dolar bazında bakıyoruz, 300 dolarla 350 dolar arasında olmuştur son 15 yılda. 500 dolar olduğu noktada firmaların rekabetçiliğini koruyabileceği teşvikler ortaya konması lazım. SSK primleri, KDV, kurumlar vergisi üzerinde teşvikler olabilir." dedi.

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, "Cumhuriyet tarihinde dolar bazında 455 doların üzerinde en yüksek seviyeye çıkaran bir düzenlemeyi ocak ayında yaptık. Temmuzda da aynısını yapacağız. Aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak." demişti.