Reuters’ın haberine göre, adının açıklanmasını istemeyen yetkili bu değerlendirmesini bir ABD istihbarat raporuna dayandırdı.

Aynı yetkili, ABD ve NATO güçlerinin Afganistan'ı terk ettiği bir ortamda, Kabil'in Taliban'ın saldırılarına ne kadar dayanabileceği yönündeki değerlendirmenin bir sonucu olarak ortaya çıktığını ve bu kanıya, örgütün ordu güçleri karşısında son dönemlerde elde ettiği kazanımların vardırdığını dile getirdi.

"Ancak bu önceden kanıya varılmış, kaçınılmaz bir sonuç değil," diyen Savunma Bakanlığı yetkilisi Afgan güvenlik güçlerinin daha fazla direniş göstererek ivmeyi tersine çevirebileceğini de sözlerine ekledi.

“Afganistan’ın yüze 65’ini Taliban kontrol ediyor”

10 Ağustos’ta da üst düzey bir AB yetkilisi, Taliban'ın Afganistan'ın yüzde 65'ine denk gelen bir alanı kontrol ettiğini söylemişti.

ABD'li yetkilinin açıklaması, Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin, savaş ağaları ile bir araya gelmek ve onları ordu birliklerine destek olmaya çağırmak için Kuzey Afganistan'ın en büyük şehri Mezar-ı Şerif'e gittiği güne denk geldi.

Afgan ordusu için 3,3 milyar dolar ayrıldı

Biden'ın sözcüsü Jen Psaki de ABD'nin önümüzdeki yılın bütçesinden Afgan ordusu için 3 milyar 300 milyon dolar mali destek ayırdığını söyledi.

Biden'ın askerleri çekme kararına da değinen Psaki, "ABD'nin 20 yıl önceki asıl hedefiolan terör örgütü El Kaide'ye darbe indirme amacına çoktan ulaştığını" savundu. Psaki, "(Başkan) Başkomutan olarak kararını verdi ve bu zor bir karardı" ifadelerini kullandı.

Şarkul Avsat