Boris Johnson, hükümetinden artan bir istifa dalgasının ortasında kaldı. Neredeyse tüm bakanlar Boris’in sonunun geldiğini düşünüyor.

Irak doğumlu İngiltere’nin yeni Maliye Bakanı Nadhim Zahawi, sağduyu çağrısında bulundu.

Başbakan Boris, geçen gün toplamda 16'ya ulaşan altı istifayla daha etkilendi.

Johnson'ın başbakanlığı, eski Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid'in dramatik istifalarının ardından krize girdi.

Eğitim Bakanı Will Quince ve Okullar Bakanı Robin Walker, Adalet Bakanı Victoria Atkins, Hazine bakanı John Glen ve bakan yardımcıları Laura Trott ve Felicity Buchan hepsi hükümetteki görevinden ayrıldı.

Boris Johnson geçen ay Muhafazakar milletvekilleri arasında yapılan güven oylamasından sağ çıktı, yani mevcut parti kurallarına göre bir yıl boyunca başka bir meydan okumadan muaf.

Dışişleri bakanı ve potansiyel lider adayı Liz Truss da dahil olmak üzere birçok kilit kabine bakanı başbakanın etrafında toplandı.

Başbakan’ın geleceği tehlikede

Analist Chris Mason, Başbakan Johnson’ın istifaya yakın olduğunu söylüyor. Boris Johnson'ın üst düzey bakanlarından oluşan bir heyet İngiltere başbakanını istifaya çağırıyor.

BBC’de yazan Mason, “Başkan’ın ekibinden bir meydan okuma var. Johnson'ın daha önce sadık bir destekçisi olan Ashfield Milletvekili Lee Anderson da bir Facebook gönderisinde ‘aynaya bakamayacağını’ ve Başbakan'ın Chris Pincher'ın randevusunu ele almasını kabul edemeyeceğini söyleyerek desteğini geri çekti.” diyor.

Chris Mason

Boris’i nasıl indirirler?

Parti yetkilileri liderlik mücadelelerine ilişkin bir yıllık kuralı değiştirirse, isyancı Muhafazakar milletvekilleri Boris’i bu yaz ya da sonbaharda tekrar görevden almayı deneyebilir.

Bay Johnson, Parlamentoda güvenoyu kaybederse, istifa etmesi veya seçime gitmesi gerekir.

Aksi takdirde, muhtemelen Margaret Thatcher (Demir Leydi) gibi kabine baskısı karşısında veya yeni bir bakanlık istifası dalgasının ardından istifa etmek zorunda kalacak.