ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentilere paralel olarak yüzde 4.25-4.50 aralığında sabit bıraktı. Karar, Federal Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) oy birliğiyle alındı.
Fed açıklamasında, faiz oranının sabit tutulmasının enflasyon ve istihdam hedefleri doğrultusunda olduğu belirtildi. Ekonomik görünümde belirsizlik azalsa da, hala yüksek seviyede olduğu vurgulandı.
Geçtiğimiz yıl eylül ayında başlayan faiz indirim süreci, ocak ayında duraklatılmıştı. Kasım ve aralıkta 25'er baz puanlık iki indirim yapan Fed, mart ve mayıs toplantılarında da faize dokunmamıştı. Haziran 2022'de yıllık enflasyon yüzde 9’a ulaşmışken, mayıs 2025 itibarıyla yüzde 2,4'e gerilemiş durumda.
2025’te iki faiz indirimi beklentisi sürüyor
İki günlük FOMC toplantısı sonrası yapılan açıklamada, ekonomik faaliyetlerin güçlü şekilde sürdüğü, iş gücü piyasasının sağlam kaldığı ve işsizlik oranının düşük seyrettiği belirtildi. Ancak enflasyonun hala hedefin üzerinde olduğu ifade edildi.
Fed, yıl sonu politika faizi tahminini yüzde 3.9 olarak korurken, 2026 tahminini yüzde 3.6’ya, 2027 için ise yüzde 3,4’e yükseltti. Bu beklentiler, yıl içinde iki faiz indirimi olasılığının sürdüğüne işaret ediyor.
Enflasyon tahminleri bu yıl için yüzde 3’e, 2026 için yüzde 2.4’e, 2027 içinse yüzde 2.1’e yükseltildi. Çekirdek enflasyon beklentileri de benzer şekilde yukarı yönlü güncellendi.
Büyüme ve işsizlik tahminlerinde değişiklik
ABD’nin büyüme tahmini bu yıl için yüzde 1.4’e, 2026 içinse yüzde 1.6’ya düşürüldü. 2027 büyüme beklentisi yüzde 1,8’de sabit kaldı. İşsizlik oranının ise 2025’te yüzde 4.5’e çıkması öngörülüyor.
2026 ve 2027 içinse oran sırasıyla yüzde 4.5 ve yüzde 4.4 olarak revize edildi.
Fed, bu yıl içinde iki faiz indirimi daha yapabileceğinin sinyalini veriyor. Ancak enflasyon tahminlerini yükseltmeleri, bu indirimler konusunda temkinli olacaklarını ve acele etmeyeceklerini gösteriyor. Fed, yüksek faizlerin etkisinin devam edeceğini ve bu yüzden ekonomik büyümenin biraz yavaşlayacağını, işsizliğin ise hafifçe artacağını öngörüyor. Bu, enflasyonu kontrol altına almanın bir bedeli olarak görülüyor.