İspanyol çiftçiler, Fransa'daki meslektaşları gibi Avrupa Birliği (AB) dışı ülkelerden gelen rekabet ve fiyat artışlarının AB tarım politikasını değiştirmeye zorladığı gerekçesiyle sokaklara dökülme kararı aldı.

Ülkenin güneyindeki Badajoz kentinde küçük gruplar halinde protestolarına başlayan ve yarın Huelva ile Sevilya kentlerinde de eylemler yapacaklarını açıklayan çiftçiler, ürünlerinin tarladan çıkıp raflara kadar gitmesi sürecinde artan fiyatlara karşı önlem istiyor.

Çiftçiler daha fazla ses getirecek protestolarına gelecek haftalarda başlayacaklarını duyururken, 13 Şubat'ta Katalonya'da 21 Şubat'ta da başkent Madrid'de traktörlerle yol kesme eylemleri yapılacak.

Çiftçilerin bağlı oldukları örgütlerden yapılan açıklamalarda, AB'deki tarım politikalarının "çok sıkı", Asya ve Afrika pazarının ise "denetimsiz" olduğu savunularak, protestoların çok geç başladığı iddia ediliyor.

Fransa'daki meslektaşlarının Avrupa gündeminde geniş yer almaya başlayan eylemlerini görüp kendi sorunlarını da aynı şekilde gündeme taşımak isteyen İspanyollar, aynı zamanda Fransız çiftçileri de kendilerine yönelik boykot yapmakla suçluyor.

Üniversite öğrencileri ABD’de Lisansüstü Merkezi’ni işgal etti Üniversite öğrencileri ABD’de Lisansüstü Merkezi’ni işgal etti

Öte yandan, İspanya hükümeti ülkedeki protestoların Fransa'daki kadar büyümesini önlemeye çalışıyor.

Tarım, Gıda ve Balıkçılık Bakanı Luis Planas, ülkenin önde gelen tarım örgütlerinin temsilcilerini 2 Şubat'ta acil toplantıya çağırdı.

Çiftçiler neden ayaklandı?

AB'nin en büyük tarım ülkesi Fransa'da çiftçiler, kendilerine yeterince ödeme yapılmadığı belirtirken, çevrenin korunmasına ilişkin aşırı düzenlemelerin kendilerini baskıladığını ileri sürdü.

Çiftçiler, hükümet ve perakendecilerin gıda enflasyonunu düşürme çabalarının birçok üreticiyi enerji, gübre ve nakliye için yüksek maliyetleri karşılayamaz hale getirdiğini savundu.

Fransa'da hükümetin enerji dönüşüm politikası çerçevesinde çiftçilere dizel yakıt vergi muafiyetini aşamalı olarak kaldırma planı tepkileri artırdı.

Rusya'nın işgalinden bu yana AB'nin kota ve vergilerden feragat ettiği Ukrayna'dan yapılan büyük ithalatlar hoşnutsuzluğu körükledi. AB ile Güney Amerika Ortak Pazarı arasındaki ticaret anlaşması da şeker, tahıl ve ette haksız rekabet şikayetlerini yükseltti.

Çiftçiler, katı ve karmaşık AB politikalarının ele alınmasını istedi. Tarım arazilerinin yüzde 4'ünün nadasa bırakılması zorunluluğu bu konular arasında yer aldı. Fransa'da çitlerin onarılması gibi politikaların zorlayıcı olduğunu ifade etti.

Sulama projeleri, hayvan refahı ve tarım ilaçlarıyla ilgili eleştiriler de yapıldı. Yaşlanan Fransız çiftçi nüfusunun toplum tarafından göz ardı edildiği belirtildi.

Avrupa'nın diğer ülkelerindeki çifçiler, rekabet ve katı çevre düzenlemeleri gibi konulardan şikayet etti.

Belçika'da çiftçiler de protestolarını başkent Brüksel çevresine yöneltti. Belçika medyasına göre çiftçiler İspanyol sebzeleri taşıyan yaklaşık beş kamyonu durdurdu ve ürünleri Belçikalı perakendeci Colruyt'un dağıtım merkezinin yakınına döktü.

Almanya da 2024 bütçesini dengelemeye çalışan hükümetin tarımsal mazotta vergi indirimini aşamalı olarak kaldırma kararı nedeniyle protestolar patlak verdi.

Romanya'daki çiftçiler ve kamyon şoförleri, yüksek işletme maliyetlerini protesto etmek amacıyla Ukrayna ile olan sınır kapısına erişimi engellemek üzere harekete geçti.

İtalya'da çiftçilerin tarım sektöründe daha iyi koşullar talep etmek ve hükümetin tarım sektörüne ilişkin politikalarına tepki göstermek amacıyla düzenlediği gösteriler devam etti.