Fransa'da Nael M. isimli genç sürücünün polis ateşiyle öldürülmesinin ardından başlayan protestolar büyüyor.

Nael M. isimli genç sürücünün polisin açtığı ateş sonucu ölmesinin ardından Nanterre, Marsilya, Nosiy-le-Sec kentleri başta olmak üzere sokaklarda başlayan protestolar ülke genelinde sürüyor.

Olaylar, başkent Paris ve çevresindeki banliyölerde başlamıştı, ancak kısa süre içinde Fransa'nın farklı bölgelerine yayıldı. Marsilya, Toulouse, Lyon'un banliyöleri ve Pau gibi şehirlerde de olaylar yaşandı. Paris'in dışında, Belçika'nın başkenti Brüksel'de de Fransa'daki olaylarla ilgili gösteriler yapıldı ve burada da birkaç kişi gözaltına alındı.

Olaylara, özellikle Fransa'nın eski kolonilerinden ve diğer yerlerden gelen göçmen ailelerin çocukları katıldı. Bu gençler, polis tarafından sık sık durdurulduklarını ve beyaz insanlar veya daha zengin mahallelerde yaşayan kişilerden daha sık baskıya uğradıklarını belirtiyorlardı. Nahel'in ölümü, bu gerginliklerin daha da tırmanmasına yol açtı.

Fransa hükümeti, olayları kontrol altına almak için on binlerce polisi görevlendirdi. Paris bölgesinde 5.000'e çıkan polis sayısı, ülke genelinde 40.000'e kadar çıkarılmıştı. Ancak, hükümetin bu çağrılarına rağmen, olaylar devam etti ve çeşitli araçlar ve binalar zarar gördü, birçok kişi yaralandı. Paris ve çevresindeki bazı banliyölerde toplu taşıma hizmetleri erken saatlerde sonlandırıldı ve bazı bölgelerde sokağa çıkma yasağı uygulandı.

Fransa’da yaşananlara bakıştaki sakatlık

Türkiye’de Batıcılar tarafından zihinlere zerk edilmiş ve senelerdir hakim olan, "dünya çapında yaşanan her hadisenin Batılıların kontrolünde gerçekleştiği"ne dair sapkın bir iman söz konusu. Oysa ki son örneklerini Soğuk Savaş döneminde görmüş olduğumuz bu tip kontrollü hadiseler artık tamamen kontrolden çıkmıştır. Batı da bunun şuurunda, artık nerde bir hadisenin patlak vereceğini kestiremez halde, ancak elindeki imkan yeterliyse onu yaşandıktan sonra kendi menfaatine göre yönlendirip yönlendireneyeceğini kollamaktadır. Yaşanan hadiseler Batının kontrolünden çıktığı gibi son yıllarda Batı’dakiler dahil meydana gelen hadiselerin aktörleri de Batılılar değildir. Eşya ve hadiselerde yaşanan gelişmelere bakarak, “bu işin faili Batı” kafasından bir an evvel kurtulmak ve yaşanan/yaşanacak hadiselerin faili olunamıyorsa bile bunların bizim tarafımızdan nasıl sevk ve idare edilebileceğine kafa yormak artık öncelik haline getirilmeli, bakış açısındaki sakatlık giderilmelidir.

Sokağa çıkma yasakları yayılıyor

Fransız basınındaki haberlere göre, olaylar nedeniyle Neuilly-sur-Marne kentindeki 3 mahallede 3 Temmuz'a kadar 23.00-06.00 saatleri arasında, Savigny-le-Temple kentinde ise 2 Temmuz'a kadar 22.00-05.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı getirildi.

Öte yandan Compiegne kentinde de 3 Temmuz'a kadar saat 22.00-06.00 saatleri arasında, yanında bir ebeveyn olmayan 16 yaşının altındakilere sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Olaylar Belçika'ya sıçradı

Belçika'nın başkenti Brüksel'de ise, Fransa'da düzenlenen protestolara destek vermek için eylem yapan gruptakiler bazı araçları ateşe verdi. Gruba müdahale eden polis bazı kişileri gözaltına aldı.

3. GÜN

Fransa'da gösterilerin yaşandığı birçok bölgede yağmalama olayları başladı.

Çatışma halen devam ediyor...

Fransa'da genç sürücünün polisin açtığı ateş sonucu ölümünün ardından çıkan olaylar nedeniyle ülkede gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı getirilen kent sayısı 4'e yükseldi.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yaşanan şiddet olaylarında 667 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise 249 polis ve jandarmanın yaralandığı belirtildi.

ULAŞIMA DURDURMA KARARI

Fransa İçişleri Bakanlığı, akşam 9'dan itibaren ülke genelindeki tüm otobüs ve tramvay seferlerinin durdurulacağını açıkladı.

OHAL ÇAĞRILARI

Ülkedeki kriz muhalefetin de ana gündemi oldu. Radikal sol La France Insoumise (LFI) derhal olağanüstü hal ilan edilmesini istedi.

Ana muhalefet merkez sağ parti Cumhuriyetçiler'in Genel Başkanı Eric Ciotti ve aşırı sağcı lider Eric Zemmour de olaylar büyümeden olağanüstü hal ilan edilmesi çağrısı yaptı.

2. GÜN

Etraf ateşe verildi

Pekçok şehirde tansiyon yükseldi, göstericilerle polis arasında çatışma yaşandı. Eylemciler sokaklardaki araçları, tramvay, otobüs gibi toplu taşıma araçlarının yanı sıra çöp bidonlarını ateşe verdi.

Şiddet olaylarının da yaşandığı gösterilere polis müdahale ederek göz yaşartıcı gaz kullandı. 

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin gece de devam eden gösterilerde 180 kişinin polis tarafından gözaltına alındığını duyurdu. 

OHAL karşılık bulmadı

Olay sonrası hükümet acil durum toplantısı yaparken, muhalefetin olağanüstü hal ilan edilmesi çağrısı karşılık bulmadı. 

Bakan Darmanin 5 bini Paris'te olmak üzere 40 polisin ülke genelinde görevde olduğunu kaydetti.

170 polis ve jandarma yaralandı

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Mons-en-Baroeul kentinde basına yaptığı açıklamada, Nael M. isimli genç sürücünün öldürülmesinin ardından farklı kentlerde gece çıkan olayları anımsatarak, olaylarda 170 polis ve jandarmanın yaralandı.

40 bin polis ve jandarma görevlendirildi

Darmanin, 5 bini Paris'te olmak üzere ülke genelinde toplam 40 bin jandarma ve polisin bu akşam için görevlendirildiğini belirtti. Güvenlik güçlerinin ayaklanmalara karşı mücadele etmek, gözaltına almak, düzeni yeniden tesis etmek için gerekli teknik ve teknolojik imkanlarla donatılacağını ifade eden Darmanin, tüm siyasileri vatandaşları sükunete çağırmaya davet etti.

Sokağa çıkma yasağı 

Başta başkent Paris olmak üzere pek çok kente sıçrayan olaylar 2. günde de devam ederken Clamart kentinde 3 Temmuz'a kadar gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı getirildi.  

Jandarma devriye geziyor

Protestocular, Valilik binası yakınlarında polise yabancı cisimler attı, polis ve güvenlik görevlileri göstericilere biber gazıyla müdahale etti.

Fransa Milli Jandarmasına ait bir helikopter Nanterre kentinin üzerinde devriye geziyor.

Seferler iptal edildi

2 gecedir süren olaylar nedeniyle bu bölgede yerel saat ile 21.00'den itibaren tüm otobüs ve tramvay seferleri iptal edildi.

Fransız basınındaki haberlere göre, bazı göstericiler Fransa bayrağını ateşe vermeye çalıştı ancak bayrak tutuşmadı.

1. GÜN

Fransa'nın başkenti Paris'e yakın Nanterre kentinde, polisin açtığı ateş sonucu 17 yaşındaki sürücü hayatını kaybetti.

Fransa'da 17 yaşındaki bir genci trafik kontrolünde vurarak öldüren polis memuru, çıkarıldığı mahkemece 'kasten adam öldürmek' suçundan tutuklandı.

Paris’in banliyölerinden Nanterre'de trafik çevirmesi sırasında genç sürücü Nael, dün bir polis tarafından vurularak öldürüldü. 

Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya suikast Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya suikast

Soyadı açıklanmayan 17 yaşındaki Nael'in videoya kaydedilen cinayeti ülkeyi şoke etti. Cinayet sonrası çok sayıda protesto gösterisi düzenlenirken, polis memuru açığa alınarak hakkında soruşturma başlatıldı. 

Nanterre Başsavcısı Pascal Prache'nin ismi açıklanmayan 38 yaşında motosikletli polisin tutuklu yargılanması talebi mahkemece kabul edildi. 

Savcılık, “silahın kullanımına ilişkin yasal şartların sağlanmadığı” gerekçesiyle zanlı polisin tutuklu yargılanmasını talep etti.

Mahkeme de ülkede şiddet olaylarının ateşlenmesine neden olan polisi, 'kasten adam öldürmek' suçundan tutukladı.

Fransa genelinde protesto gösterileri 17 yaşındaki gencin polis kurşunuyla can vermesinin ardından ülke genelinde protesto gösterileri düzenlendi.