Irak Meclis Başkanı İkinci Yardımcısı Şahvan Abullah, Erbil merkezli Rudaw TV’ye açıklamalarda bulundu.

İktidarı paylaşan Şii, Sünni ve Kürt siyasi grup temsilcilerinin yanı sıra Türkmen ve Hristiyan temsilcilerin de bulunduğu "Devleti Yönetme Koalisyonu" ile Başbakan Sudani arasında toplantı yapıldığını ifade eden Abdullah, bu toplantıda Irak petrollerinin Türkiye üzerinden sevkiyatı meselesinin de gündeme geldiğini kaydetti.

Abdullah, konuya ilişkin Başbakan Sudani’nin, şunları söylediğini aktardı:

“Konuyla ilgili mantıklı davranmamız gerekiyorsa, Türkiye’ye karşı daha esnek davranmalıyız. IKBY petrollerinin Türkiye’ye sevkiyatı 25 Mart’tan beri durdurulmuş durumda.

Marketlerde "tavsiye edilen fiyat" dönemi geliyor Marketlerde "tavsiye edilen fiyat" dönemi geliyor

Petrol sevkiyatının durdurulması sonucu kaybettiğimiz para, Türkiye’den ödemesini istediğimiz tazminatın iki katını oluşturuyor. Dolayısıyla bu konuda esnek davranıp, Türkiye ile bir şekilde uzlaşıya varmalıyız.”

Türkiye ve Irak arasındaki petrol gerilimi

Ankara ve Erbil yönetimlerinin 9 yıl önce Kerkük-Ceyhan petrol boru hattından petrol sevkiyatı için yaptığı anlaşma Bağdat yönetiminin tepkisini çekmişti. Irak, Kürt Bölgesel Yönetimi'nin yetkisiz olduğunu ve petrol sevkiyatı yapamayacağını öne sürerek uluslararası yargıya gitmişti.

Irak Petrol Bakanlığı'nın Türkiye aleyhine açtığı ve 30 milyar dolardan fazla tazminat istediği dava karara bağlanmıştı. Mahkeme, Türkiye'nin 2014-2018 arasını kapsayan 4 yıllık dönem için Irak'a 1.4 milyar dolar tazminat ödemesine karar vermişti.

Kararın ardından Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden yapılan petrol sevkiyatı da Türkiye'nin talebi üzerine durdurulmuştu. Bu gelişme ham petrol fiyatlarını varil başına yaklaşık 3 dolar yükseltmişti.