Kumandan Salih Mirzabeyoğlu, 25 Ocak’ta Amerikan emperyalizminin Irak’ı hedef almasının ardından tertiplenen gösterilerin ardından 1 Şubat 1991’de “Panik Operasyonu”yla gözaltına alınmıştı. Amerika’nın emriyle gerçekleştirilen bu operasyonu fırsat bilen Amerikan işbirlikçisi İrancı Şiiler, o dönemde çıkardıkları Tevhid Dergisi’nde bu hadiseden duydukları sevinci dile getirmiş Kumandan Salih Mirzabeyoğlu ve İbda’ya hakaret etmişlerdi.

“Panik Operasyonu”nun hemen ardından yayın hayatına başlayan efsane Taraf dergisi, Mart 1991 tarihli ilk sayısında hem “Panik Operasyonu”nu ele almış, hem de İrancılara “Size yavuz gerek muta piçleri!” diyerek cevap vermişti.

12 Mayıs 1991 tarihinde ise Kalem Fuarcılık’ın organize ettiği 1. Babıali Kitap Fuarı’nda, 150 kişilik Şiî grubu, sayıca üstünlüğüne güvenerek “Sünni köpekler”, “Amerikan uşakları” gibi hakaretler ederek çoğunluğu imam hatipli gençlerden oluşan 42 İbdacıya saldırmaya kalkmıştı.

Hadiseyi kısaca hatırlayacak olursak:

Fuar münasebetiyle mekân çevresinde görevli bulunan polisler olaya müdahale ederek Şiîleri dışarı çıkarmıştı, dışarı çıkarken de hakaret ve küfürler ile sataşmaya devam ettiler. Şiileri çıkartıldıktan sonra, polis bu kez 42 kişilik İbdacı grubu da dışarı çıkarttı.

Dışarı çıktıktan sonra, Nuruosmaniye yolundan Çemberlitaş’a çıkan çıkan İbdacı gruba, 150 kişilik Şiî grup arkadan taş, sopa, tornavida, bıçak, demir çubuk ve kesici aletlerle saldırıya geçti. Tam da İrancıların tıynetine yakışır şekilde arkadan saldırısına karşısında 42 İbdacı gencin metanetini kaybetmeyip kaçmaması ve saldırgan güruhun üzerine atılmasıyla kıyasıya bir sokak kavgası başlamış oldu.

Neticede; İbda bağlısı gençlerden 1, Şiîlerden 8 kişi ağır yaralandı, yine Şiilerden 20-30 kişi de kendisini polise kaptırdı.

“Küçük Çaldıran”, İstanbul’da büyük yankı uyandırmış ve çeşitli parti, grup ve çevrelerden birçok insan Taraf dergisini arayarak tebrik etmiştir.

Taraf 1. Cilt s.14

Hadisenin Evveliyâtı

1986 yılında bir grup Şii, İbda Yayınevi yetkilileriyle görüşmüş, Mirzabeyoğlu’nun Şia aleyhine yazı yazmamasına karşılık kitaplarının basım ücretini karşılamayı teklif etmişlerdi. Tabii bu aşağılık teklifleri yüzlerine çarpılmıştı. Daha sonra Ak-Doğuş dergisinde çeşitli vesilelerle kirli çamaşırları açık edilmişti.

Bu hadiseden sonra Salih Mirzabeyoğlu ve yirmi arkadaşı gözaltına alınmış, gözaltı süresinin bitiminde ise tutuklanmışlardı. Bunu fırsat bilen Şiilerin Tevhid Dergisi, 1991 Mart sayılarında ciğerlerindeki pisliği kusmuşlar, dergilerinde İbda’ya ve bilcümle Sünnet Ehli’ne galiz küfürlerle saldırmışlardı. Bu hadiseyle Yavuz’dan kalma topraklarda Şah İsmailcilik oynamaya kalkan Şii saldırganlara cevabı ağır bir şekilde verilmiştir.

Şii grup daha sonraları Müslüman esnaftan “Komünistlerle kavga var.” diyerek adam toplamış, Konya, Edirne ve Zonguldak gibi muhtelif yerlerden takviye getirdikleri tesbit edilmiştir.

Ayrıca o tarihte fuarda; Tevhid Dergisi çevresinden bazı Şiiler, Milli Gençlik Vakfı’nın "Fetih Günü" posterlerini, Osmanlıyı hatırlatıyor diye toplayıp yırtmışlar, bazı stantlardaki Yavuz posterlerinden rahatsız olduklarını dile getirmişlerdi.

“Küçük Çaldıran”ın bitmediğinin ve bu kavganın ilelebet devam edeceğinin altını da bu vesileyle bir kez daha çizmiş olalım.

Mahmut Efendi: Arkanızdayım

Dönemin Taraf Dergisi Yazı İşleri Müdürü Kazım Albay, “Küçük Çaldıran” gazasından birkaç gün sonra Mahmut Efendi Hazretlerine ziyarete gitmiş ve hadiseyi nakletmiştir. Mahmut Efendi, bu hadiseden fevkalade memnun olmuş, İbda’cı yiğitlere dua etmiş, “Arkanızdayım” demiş ve gelişmelerden kendisini haberdar etmelerini rica etmiştir. Daha sonraki ziyarette de Mahmut Efendi, “Yavuz diyor ki, bugün, yaşasaydım yine Şiilerle harb ederdim.” diyerek İbda’cı gençlerin cihadını bu zuhuratla müjdelemiştir.

Bu hadiseden sonra Mahmut Efendi hazretleri, “Küçük Çaldıran”ı kürsüden cemaate anlatmış, İmam-ı Rabbani’nin Şiilikle ilgili 9 sayfalık bir mektubunu müritlerine tercüme ettirmiş ve Taraf Dergisi’nde yayınlanmak üzere göndermiştir. İbda’cıları aktif olarak destekleyen Mahmut Efendi Hazretleri, Ehl-i Bid’ate karşı mücadele için Taraf Dergisi’ni kurslarda dağıttırmıştır.