Müslüman Anadolu, Kurban Bayramı sebebiyle 81 ilde camilere akın etti.

Bayram namazını kılacak Müslümanlar, sabahın erken saatlerinden itibaren Ayasofya Camii'ne gelmeye başladı. Cami namaz vaktinden önce dolarken, içeride yer bulamayanlar seccadeleriyle caminin avlusunda saf tuttu.

Namaza gelen Uğur Ceritli, “Biz özellikle normal vakitlerde de gelmeye çalıştık. Kahramanmaraş'tan geliyoruz. Yani her vakitte girmeye çalıştık içeriye. Yani inanılmaz bir havası var. Bizim orada da tarihi camiler var ama Sultanahmet ile Ayasofya inanılmaz. Keşke daha önce gelseydik diyoruz. Allah razı olsun ibadet açanlardan. İnşallah daim olur"

Mehmet Binici ise, “Çok güzel bayramlar geçiriyoruz. Rabbimize binlerce şükürler olsun. Depremdeki kardeşlerimize Allah rahmet eylesin. Geri kalanlara Allah sabır versin. Bütün dünyada barış ve huzur istiyoruz. Başka da bir şey dileğimiz yok" diye konuştu.

Eyüpsultan

Bayram namazını kılmak isteyen vatandaşlar, Eyüp Sultan Camii'ne akın etti. Erken saatlerde gelen vatandaşlar, cami içerisinde yer bulamayınca avluya serilen kilim ve hasırların üzerinde namaz kıldı.

Fatih

Bayram Namazı için binlerce İstanbullu Fatih Camii'nde bir araya geldi. Namaz vaktinden saatler önce Fatih Camii'ni dolduranlar bayram namazını kıldı. Fatih Camii'nin içi kısa süre içinde dolarken, kalabalık önce iç avluya sonra dış avluya taştı. Namaz vaktinin gelmesiyle saf tutan İstanbullular birlikte bayram namazını kıldı. Bölgede oluşan kalabalık drone ile görüntülendi.

Kurban Bayramı'nın ilk günü vatandaşlar, bayram namazını kılmak için camilerin yolunu tuttu. Bornova ilçesindeki Bilal Saygılı Camii ve Külliyesi'nde bayram namazı için saf tutan vatandaşlar, çıkışta bayramlaştı. Bayram namazı hutbesinde ise Kurban Bayramı'nın önemi ve kurban kesmenin İslamiyet'teki yeri anlatıldı. Bayramların birlik, beraberlik ve kardeşliğin simgesi olduğu anlatılan hutbede İslam coğrafyasında yaşanan zulümlerin son bulması için dua edildi.

Konya

Bayramı namazı kılmak için Mevlana Meydanı'nda bulunan Sultan Selim Camii'ne gelen cemaat camiye sığmadı, meydanı doldurdu. Meydanı dolduran binlerce kişi, verilen vaazı dinledikten sonra saf tutarak bayram namazını kıldı. Namazın ardından hep birlikte dua edildi. Vatandaşlardan bazıları da namazın ardından mezarlık ziyaretinde bulundu.

Çağımız buhranı derinleştikçe her türlü illet bünyeyi sarıyor Çağımız buhranı derinleştikçe her türlü illet bünyeyi sarıyor

Bayram namazını meydanda kılan Rahim Dinçkay, “Tüm Müslümanların Kurban Bayramı mübarek olsun. Allah'ım dinden, imandan, İslam'dan ayırmasın. Bayram namazımızı kıldıktan sonra mezarlığa ziyarete geldik. Bu bizim çocukluğumuzdan gelen bir görenek. Her bayramda namazımızı kıldıktan sonra mezarlık ziyaretimizi yaparız. Daha sonra da evimize giderek bayramımızı yaparız” dedi.

Mezarlığa yakınlarını ziyarete gelen İbrahim Kılınçaslan, “Namazı kılıp mezarlığa geldikten sonra bir rahatlama oluyor insanda. Vefat edenleri ziyaret ettik. Şimdi gidiyoruz yavaş yavaş kurbanımızı kesmeye, Allah nice bayramlar eylesin” diye konuştu.

Selimiye…

Selimiye Camii'nde restorasyon çalışmaları sürerken vatandaşlar ibadete açık olan alanda ve şehrin en eski ibadet yapılarından Eski Camii, Üç Şerefeli Camii ve diğer camilerde Kurban Bayramı namazını kılmanın sevincini yaşadı.

Malatya

Deprem bölgesi Malatya’da vatandaşlar sabahın erken saatlerinde Kurban Bayramı namazını kılmak için Şehir Mezarlığındaki Kabristan Camii olmak üzere camilere akın etti. Şehitlikte de her bayram olduğu gibi buruk bir bayram ziyareti yaşandı.

Malatya’da Kurban Bayramının ilk gününün gelmesi ile beraber vatandaşlar bayram namazını kılmak için camilere akın etti. Deprem bölgesi Malatya’da bayram namazı sabah saat 05.39’da kılındı. Vatandaşlar Şehir Mezarlığı’nda bulunan Kabristan Camiinde namazlarını eda etti.

Namazın kılınmasının ardından imam tarafından hutbe okundu ve cemaat arasında bayramlaşma gerçekleştirildi.

Bayram namazının ardından Malatya Şehitliğinde de buruk bir bayramlaşma vardı. Şehit yakınları namazın ardından ziyaret ettikleri çocuklarının kabrinin başında dualar etti, gözyaşı döktü.

Osmanlı İmparatorluğuna 92 yıl boyunca başkentlik yapan Edirne'de Kurban Bayramı dolayısıyla vatandaşlar, Mimar Sinan’ın şaheseri Selimiye Camii başta olmak üzere şehrin eski ibadet eserlerinden Eski Cami'yi doldurdu. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Selimiye Camisi'nde restorasyon çalışmalarının devam etmesi ve ibadete ayrılan alanda namaz kılan vatandaşlar, kentin en eski ibadet yapılarından Eski Camii ve Üç Şerefeli Cami’yi doldurdu. Almanya’dan 2 bin 200 kilometre gelen gurbetçi aile bayram namazını Edirne’de kıldı.

Kocaeli

Kurban Bayramı sabahı Kocaeli’de erken saatlerde vatandaşlar bayram namazı için camilere akın etti. Dolan camilerde vatandaşlar, önce namazlarını kılıp ardından bayramlaşmalarını gerçekleştirdi. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz da İzmit Fevziye Camii’nde vatandaşlarla beraber namaza katıldı. Kocaeli İl Müftüsü Sinan Cihan’ın imamlığında bayram namazı kılındı. Namaz sonrasında caminin dışında vatandaşlara lokum ikram edildi.