Hegseth, Panama ziyaretini değerlendirdiği basın toplantısında, iki ülkenin sınır güvenliği, yasa dışı göçle mücadele, uyuşturucu kartelleriyle mücadele ve Panama Kanalı’nın güvenliğinin sağlanması konularında, özellikle Çin’in etkisinin sınırlandırılması hususunda işbirliği yaptığını belirtti.

Hegseth, “ABD ve Panama, ortak güvenlik konularında bir mutabakat zaptı imzaladı. Bu basın toplantısının ardından, Panama Kanalı’nın güvenliği ve işletilmesi konusunda Kanal Bakanı ile ortak bir deklarasyon imzalayacağız. Bu belge, Amerikan savaş ve destek gemilerinin Panama Kanalı’ndan serbest ve öncelikli geçişi için temel oluşturacak,” dedi.

Savunma Bakanı, anlaşmanın ortak tatbikatların sayısının artırılmasını ve Fort Sherman, Rodman Deniz Üssü ve Howard Hava Üssü’nde rotasyonel ve ortak askeri varlığın yeniden tesis edilmesini öngördüğünü vurguladı.

Ayrıca, 1953-1999 yılları arasında faaliyet gösteren ve askerleri tropikal ormanlarda savaşmaya hazırlayan “Orman Operasyonları Eğitim Merkezi” Fort Sherman’da yeniden açılacak.

Hegseth, “Genişletilmiş güvenlik işbirliğimiz, siber güvenlik alanındaki etkileşimi, bilgi paylaşımını, ikili güvenlik diyaloglarını ve kanal altyapısının modernizasyonunu da güçlendirecek,” diye ekledi.

Geçen ay NBC News, Amerikalı yetkililere dayanarak, Beyaz Saray’ın Amerikan ordusuna Panama Kanalı konusunda seçenekler hazırlaması talimatı verdiğini bildirmişti.

Olası planlar, Panama ordusuyla daha yakın işbirliğinden kanalın işgal edilmesine kadar uzanıyordu.

1977’de ABD Başkanı Jimmy Carter, Panama hükümetine kanalın kontrolünün 2000 yılında devredilmesini öngören bir anlaşma imzalamıştı.

Kanal, 31 Aralık 1999’a kadar ABD tarafından kontrol ediliyordu. Trump, kanalın Panama’ya devredilmesinin Washington’ın konumunu zayıflattığını ve Çinli şirketlerin son yıllarda kanalın altyapısı üzerindeki etkilerini ciddi ölçüde artırdığını savunuyor.

Şubat ayı başlarında, kanalın kontrolünü geri alma konusunda kendinden emin olduğunu belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio da, Washington’ın, ABD askeri güçlerinin olası bir çatışma durumunda savunmakla yükümlü olduğu Panama Kanalı’ndan geçiş ücreti almayı haksız bulduğunu ifade etmişti.

Mart ayında Kongre’ye hitaben yaptığı konuşmada Trump, yönetiminin kanalı geri alma sürecini başlattığını açıklamıştı.

Büyük bir Amerikan şirketinin kanalın çevresindeki iki limanı ve kanalla bağlantılı diğer bazı tesisleri satın almayı planladığını belirtmişti.

Trump’a göre, Panama Kanalı “Amerikalılar tarafından Amerikalılar için inşa edildi, başkaları için değil”.

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 46'ya çıkardı Merkez Bankası, politika faizini yüzde 46'ya çıkardı

Harici