Dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri olan Paris, kadim tarihi, zengin kültürel mirası, Eyfel Kulesi, Louvre ve Şanzelize gibi önemli turistik mekanlarıyla her yıl milyonlarca ziyaretçiyi kendine çekiyor. Ancak Paris'teki temizlik gerçeği hem yerel halkın hem de ziyaretçilerin endişelerini ve sorularını artırıyor. Kamusal alanlarda ve meşhur turistik mekanların çevresinde çöplerin birikmesi, Fransa'nın başkentinde atık yönetimi ve temizliğin iyileştirilmesi ihtiyacını güçlendiren hoş olmayan bir görüntü ortaya çıkarıyor.

Fikir Yolu Kurumu’nun Le Parisien gazetesi için yaptığı ankete katılanların yüzde 66'sı Paris'in imajının kötüleştiğine inanırken, yüzde 58'i Fransız başkentindeki yaşamın sıkıcı ve daha az zevkli hale geldiğini düşünüyor. Anket, Fransızların yüzde 71'i memnuniyetsiz ve Paris'in kirli olduğuna inandığını ortaya çıkardı.

Paris Çöp Ve Farelerden Geçilmiyor!1

4 milyon fare

Paris'te farelerin sayısını doğru bir şekilde tahmin etmek oldukça zor. Farelerle mücadele uzmanları, Paris'te başkenti ele geçiren ve potansiyel bir tehdit oluşturan kişi başına 1,5 ila 2 fare arasında bir orana tekabül eden yaklaşık dört milyon farenin bulunduğunu tahmin ediyorlar.

Fransa'nın başkentinde tüm dünyanın ilgisini çeken Olimpiyat Oyunları’nın başlamasına birkaç ay kala, farelerin yayılması oldukça hassas bir konu haline geldi. Çünkü bu durum, popülarite açısından Paris'in simge yapılarıyla bile rekabet etmeye başladı ve en önemli turistik destinasyonlardan biri olarak başkentin dünyadaki itibarına olumsuz bir gölge düşürdü. Bu endişe verici yayılma, fareleri sokaklar, restoranlar ve oteller gibi kamusal alanlarda gösteren video kliplerle belgeleniyor ve yerel yetkililerin bu sorunla mücadelede karşılaştığı zorlukları vurguluyor.

Bu zorluğun üstesinden gelmek için Paris belediyesi, son yıllarda farelerle mücadele kapsamında yaklaşık 5 bin operasyonun yanı sıra 200 bahçe ve 600 binada farelerden temizlemek amacıyla ilaçlama yaparak yoğun çabalara şahit oldu. Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığına göre kemirgen besledikleri için 140 kişiye ceza kesildi ve 327 çöp kutusu ağzı kapalı konteynırlarla değiştirildi.

Farelerin yayılmasının nedenleri arasında kamusal alanlarda çöp miktarının artması, bazı bölgelerde çöp yönetiminin kötü olması ve farelerin binalara ve evlere geçişini ve sığınaklar sağlayan eski altyapının varlığı yer alıyor. Ayrıca verimli kentsel çevre ve sokaklarda yiyecek birikmesi, fareler için kolay beslenme kaynakları sağlayarak yayılmalarını sağlıyor. İklim değişikliğinin kentsel alanlardaki dağılımları üzerindeki potansiyel etkilerinin yanı sıra devam eden inşaatlar ve çevredeki değişiklikler, farelerin varlık yöntemlerini değiştiriyor ve yayılmalarını artırıyor. Bu sorunla yüzleşmek için Paris, özellikle önemli kamuya açık turistik yerler ve parklar gibi hassas alanlarda temizlik politikalarına uymayan bazı kuruluşların kapatılması da dahil olmak üzere çeşitli önlemler aldı.

Çöp yönetimi

Paris'te çöp yönetimi son yıllarda büyük problemlerle karşı karşıya. Günlük çöp üretimi yaklaşık 3 bin tona ulaşıyor ve bu da temizlik sistemleri üzerinde devasa bir baskı oluşturuyor. Büyüyen çevresel sorunlarla mücadele çabalarına rağmen, tamamen çözmek zor olabilir. Yaklaşık 5 bin temizlikçinin çöp toplama işinde çalıştığı başkent Paris’e iş kazaları ve hastalık izinleri nedeniyle bu sayı yeterli olmuyor.

E-ticaret ve aşırı tüketim kültürünün hızla artması gibi alışveriş alışkanlıklarındaki değişiklikler, çöp miktarının ciddi oranda artmasına katkıda bulunuyor. Nüfusun daha fazla çöp üretmesi sonucu çöp yönetim sistemleri üzerindeki baskı artıyor. Ziyaretçilerin önemli turistik mekanlara çöp bırakmasından dolayı turizm de çöp sorununa katkıda bulunan bir faktördür ve bu da temizlik hizmetleri üzerindeki baskıyı artırır. Esnek çevre politikaları sokakları temiz tutma ve çöp miktarını azaltma çabalarının zayıf kalmasına neden olduğundan, belediye politikaları da bu kirlilikte rol oynuyor. Tarih boyunca Paris birçok sağlık sorunuyla ve salgın hastalıkla karşı karşıya kaldı ve hükümet politikaları ve kolektif çabalar yoluyla temizliği iyileştirmeye çalıştı. Ancak mevcut çevre sorunu, yerel yönetimlerin, vatandaşların ve özel sektörün, çok sayıda önlem alarak kamusal alanların temizliği ve çöp yönetiminin daha etkin bir şekilde iyileştirilebileceğine dair kapsamlı ve etkili bir cevap vermesini gerektiriyor.

Farelerin yayılmasını ortadan kaldırma hedefine ulaşmak için yerel yetkililerin kemirgenlerle mücadele çabalarının yoğunlaştırılması ve üremeleri için uygun olmayan koşulların sağlanması amacıyla çevrenin izlenmesi de dahil olmak üzere sağlık ve temizlik politikalarının uygulanmasını güçlendirmesi gerekiyor. Farelerin ilgisini çeken malzemelerin azaltılması amacıyla, restoran ve otellerdeki çöp ve yiyecek atıklarının temizlenmesine yönelik programların da geliştirilmeye devam edilmesi önemli. Çöp yönetimi sorununa gelince, çöp toplama süreçlerini iyileştirmek ve özel dikkat gerektiren yerleri belirlemek için teknolojinin kullanılmasının yanı sıra, atık ayrıştırma konusundaki farkındalığın artırılması ve kamusal alanlarda geri dönüşüm imkanlarının sağlanması yoluyla atıkların geri dönüştürülmesini ve güvenli bir şekilde bertaraf edilmesini teşvik etmeye yönelik çabalar güçlendirilmeli. Genel olarak, bu zorlukların üstesinden gelmek, ilgili tüm tarafların, altyapının iyileştirilmesine ve vatandaşlar ve şehre gelen ziyaretçiler arasında temizlik kültürünün teşvik edilmesine odaklanan iş birliğine dayalı ve sürekli çabalarını gerektiriyor. Bu birbirine bağlı yaklaşım, Paris'te fare istilasıyla mücadelede ve çöp yönetiminin iyileştirilmesinde olumlu ve etkili sonuçlara ulaşılmasına katkıda bulunabilir.

İspanya, 4 ülke ile aynı anda Filistin devletini tanımayı planlıyor İspanya, 4 ülke ile aynı anda Filistin devletini tanımayı planlıyor

Belediyenin cevabı

Paris belediyesinin resmi sözcüsü Adeline Mathieu, Independent Arabia’ya yaptığı açıklamada, Paris belediyelerinin ayırma işlemlerini kolaylaştırmak için parklardaki çöp torbalarını kapalı konteynırlara ve çöp kutularına dönüştürdüğünü, 250 park konteynır barınakları ve 221 sahanın haddeleme kutuları ile donatıldığını, yollarda, kat kat daha fazla çöp barındırabilen küllüklerle donatılmış 4 bin 100 çöp konteyneri ve 335 kompakt kutu da dahil olmak üzere yeni çöp kutusu ve çöp koruma modellerinin kullanıldığını kaydetti.

Paris Belediyesi resmi sözcüsü farelerin yayılmasıyla mücadele konusunda, belediyenin fare sayısını azaltmak için gıda temizliğine yönelik önlemler aldığını belirterek, fare sahiplerinin yayılmayla mücadele için özel bahçelerde, avlularda ve şarap imalathanelerinde gerekli önlemleri almaları gerektiğini vurguladı. Mathieu, doğrudan kontrolün yeterli olmadığına dikkat çekerek, Paris'te her yıl yeşil alanlar, yollar, binalar vb. kamusal alanlarda kemirgenlere karşı yedi binden fazla müdahale yapıldığını söyledi.

Şahitlikler

Independent Arabia, Paris'teki yaşamın gerçekliğini daha iyi anlamak için, aralarında yıllardır Fransa'da yaşayan mühendis Rania'nın da bulunduğu bazı başkent sakinleriyle bir araya geldi. Rania, Paris mahallelerinde kötüleşen durumdan duyduğu memnuniyetsizliği açıkça ifade ederek “Buradaki mahalleler çok kirli, köpeklerin, farelerin ve salgın hastalıkların yayılması da çok endişe verici. Seçme şansımız olsaydı, burayı değil başka bir yerde yaşamayı tercih ederdik" dedi.

Bu sorunun çözümünde yerel yönetimlerin rolüne ilişkin "Bu sorunların çözümünde belediyenin rolü nerede? Bu sorunun çözümünde belediyenin çabalarını yoğunlaştırması gerekiyor" diyerek yetkililerin bu duruma çözüm bulmak için çalışmalarını yoğunlaştırması gerektiğini belirtti.

Öğretmen Salfi ise sorumluluğun mahalle sakinlerine ait olduğunu vurguladığı açıklamasında şunları söyledi:

“Paris'in gerçekten temizlik sorunu yaşadığını düşünüyorum. Maalesef kurallara uymayan, çöplerini belirlenen çöp kutusuna atmak yerine yere atan çok insan var. Bu bazen çöp birikmesine katkıda bulunur. Paris'in büyük bir nüfusu var, bu da belediye hizmetlerinin tüm alanları temiz tutmasını zorlaştırıyor. Bu, çöplerin etkili bir şekilde toplanması ve işlenmesi için önemli kaynaklar gerektiriyor ve mevcut altyapı bu artan talebi karşılamak için yeterli olmayabilir."

Mecdi'nin açıklamaları da bakış açısını açıkça ortaya koyuyordu: "Paris artık eskisi gibi değil. Mahallelerde her yer dışkı ve köpeklerle dolu, özellikle geceleri çadırlar her yere yayılıyor. Bütün bunların sorumlusunun kim olduğunu anlamıyorum. Bu kirlilik, ama gerçekten rahatsız edici."

Nüfus artışı, tüketim alışkanlıklarındaki değişiklikler, belediye politikaları ve kitle turizmi gibi birçok etken, Paris'in ışıklı bir şehirden üzerini çöp kaplamış bir şehre dönüşmesine katkıda bulundu. Bu eğilimi tersine çevirmek için çöp yönetimini iyileştirecek ve Paris'in temiz ve muhafazakâr bir başkent olarak itibarını yeniden tesis edecek radikal önlemler almak gerekecek. Paris'in Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yaparken nasıl bir tabloyla karşılaşacağı sorusu hala güncelliğini koruyor. Yolların temizliğinde somut bir iyileşme olacak mı?

*Bu haber Şarku’l Avsat tarafından Independent Arabia’dan çevrildi.