Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim zaferini nasıl yorumluyorsunuz?

Tabiî ki bu beklenen bir sonuçtu. Erdoğan'ın ilk turda kazanacağını hem yapılan anketler doğruluyordu hem de kamuoyunun beklentisi bu yönde idi. Yine Erdoğan'ın ilk turda Cumhurbaşkanı seçileceğine ilişkin bir hava da vardı ve bunu aşağı yukarı herkes tahmin ediyordu. Erdoğan'a karşı çatı aday çıkaran muhalif partiler de sonucun böyle olacağını biliyordu. Benim açımdan da sürpriz olmadı doğrusu. Tabiî Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi sıradan birinin Cumhurbaşkanı seçilmesi gibi bir şey değil, ilk defa halk oyları ile seçilmiş bir Cumhurbaşkanı... Halk oylarıyla seçildiği için, bu ve bundan sonra halk oyları ile seçilecek Cumhurbaşkanları kendilerini bir takım siyasî odaklara, bir takım partilere borçlu hissetmeyecekler. Doğrudan kendisini seçen millet ile muhatab olacaklar. 

Bu anlamda daha derin bir meşruiyet de kazanacaklar değil mi?

Tabiî ki. Meşruiyet temeli en güçlü Cumhurbaşkanları... Bir takım partilere filan değil doğrudan halka hesap verecekler.  Bir de şuna bakmak gerekiyor tabiî, bizde Cumhurbaşkanları kendilerine verilen yetkileri çok kullanmazlar. Bir tür yarı atama sistemi ile seçildikleri için bu yetkileri kullanmaktan imtina ederler. Bundan böyle cumhurbaşkanları kendilerine vâz edilmiş yetkileri kullanacaklar. Erdoğan da kullanacak. Erdoğan'ın siyaset etme biçimi, girişimci kişiliği bu yetkileri kullanmama düşüncesine yakın değildir. Ben yeni bir dönemin başladığını düşünüyorum Erdoğan ile... Eski Türkiye'ye ait bir takım alışkanlıklar, bir takım siyasî anlayışlar tarihe karıştı. Hem bürokratik vesayet hem bir takım dış vesayet odaklarının vesayeti bir anlamda tarih oldu. Bunun yeni bir dönem olduğunu düşünüyorum. İlk defa bu topraklarda yaşayan insanlar Cumhurbaşkanını seçtiler. Bu unsurları Erdoğan'ın siyaset anlayışıyla birleştirdiğimizde bambaşka bir tablo çıkıyor karşımıza. Umarım memleketimiz için hayırlı olur.

Peki, önümüzdeki dönemde Ak Parti açısından durumu değerlendirirsek, bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?

Ak Parti, bir lider partisidir. Kurumsal bir parti olmaya doğru gidiyor ama ondan önce bir hareket partisidir. Bu hareketin lideri de Recep Tayyip Erdoğan'dır. AK Parti için bundan sonra ne olur sorusunun cevabı biraz Erdoğan'ın liderliği ile alâkalı. Onun çizdiği çerçeve dışında bir şey yaşanacağını düşünmüyorum. Ak Parti'nin geleceği tabiî parti içerisinde görüşülüp, konuşuluyor ancak bu pek kamuoyunun gözü önünde yapılmıyor. 'Bundan sonra Başbakan kim olacak?' sorusu gündemde. Bunu belirlemede tabiî ki Erdoğan'ın inisiyatifi etkili olacaktır. Bu yapının devam etmesi de aslında buna bağlıdır. Ben Ak Parti içerisinde 'Başbakan kim olacak?' meselesinin pek sorun yaratacağını düşünmüyorum. 

Peki 2015 seçimlerinde Ak Parti açısından bir problem teşkil eder mi?

Bu biraz gelecek olan Başbakan'ın icraatlarına bağlı... Eğer Ak Parti icrâcı parti kimliğini devam ettirir ve bu yönde gerekli işaretleri verirse, önümüzdeki seçimde başarılı olacağını düşünüyorum. Çünkü karşısındaki yapılar alternatif üretmekte zorlanıyorlar. Muhalefet partileri sadece 17 ve 25 Aralık darbe girişimlerinin argümanları ile konuşuyor ve yeni hiçbir şey söylemiyorlar. Zaten bu siyasetsizliğin sonucunu da bu şekilde alıyorlar her seferinde. 12 Parti birlikte, çıkardıkları çatı adayının aldığı oy oranı %50 bile değil.  Özellikle CHP ve MHP açısından bu sonuçlar oldukça utanç verici. Bu partiler halka bir şey söylemiyorlar. Ben bunun 2015 yerel seçimlerinde de AK Parti'nin avantajı olacağını düşünüyorum. 

Siyasetsiz bir muhalefet olduğu sürece Ak Parti'nin başarısının devam edeceğini söylüyorsunuz.

Evet. Kemikleşmiş bir seçmen kitleleri var. İdeolojik gerekçelerle partilerine gönül bağlamış kitlenin oylarını almaya devam edecekler ama birleşik bir halk kesimine yönelmekten ve dolayısıyla başarılı olmaktan uzak gözüküyorlar şu performanslarıyla. 

Teşekkür ediyoruz Ahmet bey.

Rica ederim, iyi çalışmalar


Röportajı yapan: Fatih Pınar