Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet ve Kongre Merkezi'nde "2000 Köy Yaşam Merkezinin Açılış Töreni"ne katıldı.

Burada gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde;

Eğitim ve öğretime yapılan her yeni yatırım kalkınma için sağlam bir temel, bilgi toplumu olma yolunda atılan önemli bir adım demektir. Bugün açılışını yaptığımız köy yaşam merkezlerimizi eğitimde gelenekle geleceği buluşturan stratejik hamlelerimizden biri olarak görüyorum.Köy yaşam merkezlerimizle sadece eğitime yeni bir soluk kazandırmıyor aynı zamanda evlatlarımızı yarının Türkiye’sine de hazırlıyoruz. Yine bu merkezlerde gerçekleştirilecek mesleki ve teknik kurslar ile kültür ve sanat faaliyetlerinin de köylerimize yeni bir dinamizm katacağına inanıyorum. Köy ve yaşam merkezlerinin tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. 

Kısa süre önce kamu oyuna açıkladığımız Türkiye Yüzyılı programımız bu hedefin çatısını kurmaktır. Türkiye Yüzyılı hayalimizin mimarı da sahibi de 85 milyonun tamamıdır. Bu program ülkemizin tamamının, milletimizin tüm fertlerinin eseri olacaktır. Önümüzdeki sene Cumhuriyeti'miz 100. yaşı ile beraber Milli Eğitim Bakanlığımızın da 100. yaşını kutlayacağız. Dün Avrupa'nın hasta adamı olarak görülen bir milleti nasıl yeniden ayağa kaldırıdıysak, önümüze çıkartılan engelleri nasıl aştıysak, darbelerden terör saldırılarına nasıl üstesinden geldiysek, son 20 yılda nasıl ülkemizi parlayan yıldız haline getirdiysek, Türkiye Yüzyılını da beraberce hayata geçireceğiz.

Gazete köşelerinden TV ekranlarından sosyal medya mecralarından umutsuzluk aşılayan insanımıza sürekli yapamazsınız diyen özgüven fukaralarına prim vermeyeceğiz. Tarih boyunca kendisine biçilen sayısız kefeni parçalamış ecdadın torunu olarak hedeflerimize kararlılıkla yürüyeceğiz. Faşizm kokan sebeplerle kızların okullara gitmesini engellediler.

Hazırladığım tüm bütçelerde, geldiğimizde savunmaydı. Ama sonra eğitim ve öğretimi yerleştirdik. Eğitim bütçemizi yıllık 7,5 milyar liradan aldık. Geçtiğimiz sene itibariyle 304 milyar liraya çıkardık. Ders kitaplarından yardımcı kaynaklara kadar öğrencilerimizin tüm ihtiyaçlarını karşıladık. Örgün eğitim çalışmalarımızla çocuk ve gençlerimize, yaygın eğitimle de 85 milyona da eğitim kapılarını açıyoruz. Dünya değişirken ülkemizin yerinde sayması düşünülemez. Eğitim konusunda mevcut kazanımlara yenilerin eklemeliyiz. Elde ettiğimiz hiçbir kazanım bize altın tepside sunulmadı. Hepsi için ter döktük, bedel ödedik. Hak ve özgürlüklerin her alanda konuduğu bir ülkeye böyle geldik. Aradan geçen 20 yılda milletimize verdiğimiz her söz gibi bunları da hayata geçirdik. 20 yılda en çok harcamayı eğitim ve öğretime yaptık. Çünkü eğitim ve öğretim güçlenmeden o ülkede gençliği yetiştiremezsiniz. Arkasında sağlık var, adalet var emniyet var. Bunların hepsi icraatla oldu. 2023'te 651 milyar lira eğitime bütçe ayırdık.

Örgün eğitim çalışmalarımızla çocuk ve gençlerimize, yaygın eğitimle de 85 milyona da eğitim kapılarını açıyoruz. Dünya değişirken ülkemizin yerinde sayması düşünülemez. Eğitim konusunda mevcut kazanımlara yenilerin eklemeliyiz. Kullanılmayan köy okulu binalarımızı Halk Eğitim Merkezlerine dönüştürerek aktif eğitim birimlerine dönüştürüyoruz. Önümüzdeki yıl sonuna kadar tüm köylerimizde, Köy Yaşam Merkezlerini hayata geçirmeyi hedefliyoruz.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ağrı Tutak'ta otobüsün devrilerek yanması sonucu meydana gelen trafik kazasında 7 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.