ABD Başkanı Joe Biden'ın ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yurt içi ve yurt dışı seyahatleri günler öncesinden saat saat planlanarak gazetecilerle paylaşılırken Kılıçdaroğlu ABD ziyareti programını gizli tutmayı tercih etti.

Kılıçdaroğlu'nun ABD ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Habertürk yazarı Oray Eğin, CHP liderinin 8 saat ortadan kaybolduğunu öne sürdü.

Kılıçdaroğlu'nun Boston'un ardından tarifeli uçakla başkente geçeceğinin bilindiğini ancak son dakika kararıyla uçak biletini yakarak karayolunu tercih ettiği bilgisini paylaştı.

Kılıçdaroğlu'na tepki gösteren New York-Washington muhabiri Razi Canikligil ise "Sonra da 'yandaş medya' terimini dillerinden düşürmüyorlar." paylaşımında bulundu.

Gazeteci F. Sibel Gürcihan ise, Kılıçdaroğlu’nun 8 saatlik kaybında CHP’nin gazetecisi İsmail Saymaz’ın ne yaptığını flood şeklinde açıkladı.

Gürcihan’ın o paylaşımları:

Şimdi size Kılıçdaroğlu'nun ABD gezisinden bazı bilgiler aktaracağım. Tabii, bütün uçaklardan kovulmuş bir gazeteci olarak Kılıçdaroğlu'nun uçağından (tarifeli) değil, evimizin oturma odasından. Bunu nasıl mı başardım? Tabii ki İsmail Saymaz'ı izleyerek.

Evet, İsmail Saymaz Kılıçdaroğlu ile birlikte ABD'ye giden gazetecilerden. Kendisi Kılıçdaroğlu'nun gezisinden pek haber çıkaramadı ama ben İsmail'in ABD gezisinden çok haberler çıkardım:) Şöyle ki İsmail iki gündür KK'nun ABD ziyareti ile ilgili yazılar yazıyor ve Halktv'deki haber ve programlara çıkarak "izlenimlerini" anlatıyor. Bu akşam da Kadri Gürsel ile yaptıkları Konuşmasak Olmaz (Konuşmazsak olacak) programına ABD'den katılarak gerçekten bomba, gerçekten akıllara sezâ bir haber verdi. Kılıçdaroğlu, beraber götürdüğü gazeteciler kendisini Washington'da beklerken 8 saat süreyle ortadan kaybolmuş! Böyle olağanüstü bir durumda, yurtdışı gezisi izleyen bir gazeteci -kendimden biliyorum ki- ne yapar biliyor musunuz? Büyük panik olur.

Kurumunun "hiçbir şeyi atlamayacaksın" sorumluluğunu yükleyerek izlemekle görevlendirdiği lider ortadan kaybolmuşsa, yana yana onu aramaya, nerede olduğunu öğrenmeye girişir. Çünkü böyle bir şeyi atlarsa, ülkeye döndüğünde kapının önüne konulacağını bilir. Peki bizim İsmail ne yapmış? Hiç, sadece oturup sekiz saat beklemiş.

Programdan sorumlu olanların yakasına yapışmamış, "Biz buraya tuzluk olarak mı geldik kardeşim?" diye ortalığı yakmamış, kendi imkânıyla araba tutup Kılıçdaroğlu'nun peşinden gitmemiş. "Nasıl olsa bir yerden çıkar" diye öylece oturup beklemiş. Yani "yandaş gazetecilik" yapmış

"Büyüklerimiz ne derse biz onu yazarız" demiş. Zaten kurumu da "İsmail, ne demek Kılıçdaroğlu kayboldu? Biz seni oraya niye gönderdik oğlum?" dememiş. Ben Tayyip Erdoğan'ı Varşova'da kaybettiğimde Star Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni rahmetli Behiç Kılıç, gece saat 01.00'de beni arayıp "Kızım, ya Tayyip Erdoğan'ı bulursun, ya da gelme oradan, sığınma filan ayarla. Biz haberi ajanstan alırız" demişti. Tabii Varşova'nın o burun kesen ayazında gece yarısı Tayyip Erdoğan'ı affedersiniz eşşşek gibi arayıp bulmuştum

Avrupa Konseyi toplantısı için oradaydık, Erdoğan gece İlham Aliyev'i otelinde ziyaret etmiş). Neyse, bizim İsmail bu kaybolma olayını gevrek gevrek gülerek anlatıyor. Meğer Kılıçdaroğlu, gazetecileri "atlatıp" 8 saat mesafedeki Washington'a karayoluyla gitmiş!

Bunlar da beklemiş...Sonra bakmışlar ki KK, New York'taki Turken Vakfı'nın önünden "Burası ABD'nin en pahalı iş muhiti. Buraya tanıdığım bir ailenin gökdelenine hayırlı olsuna geldim" diye twit atıyor. Yani Kılıçdaroğlu, gazetecileri atlatıp kendi haberini kendisi yapmış!

“Saymaz utanacağı yerde…”

İsmail de bunu bir gazeteci olarak dert edip utanacağı yerde, Halk Tv'ye çıkmış, "Çok güzel, çok etkili bir hamleydi" diye BM gözlemcisi gibi yorum yapıyor. Bitmedi, peki o sekiz saatlik kaybolma sürecinde Kılıçdaroğlu başka ne yapmış? İsmail onu da bilmiyor hatta merak bile etmemiş. Onun yerinde Kadri Gürsel ile birlikte "AKP medyası gizli görüşme yaptı diye tezvirat yapıyor ama doğru değil" diyerek sanki CHP'nin basın sözcüleriymiş gibi açıklama yapıyorlar. Yahu nereden biliyorsunuz? Adamı takip bile etmemişsiniz ki!

Size "Şurada oturup bekleyin, soru da sormayın" demişler siz de kuzu kuzu öyle yapmışsınız. E hani biz yandaş gazetecilere benzemezdik? Peki Kılıçdaroğlu Washington'dan New York'a gitmek için niye kara yolunu tercih etmiş? Bunu da Kadri Gürsel sordu ve yine kendisi cevapladı

"Güvenlik sebebiyle olabilirmiş". Dikkat edin, "olabilirmiş". Yani İsmail bunu da kimseye sormamış. İsmail cevabı bilmediği için Kadri Gürsel kendi sorusunu kendisi cevapladı ve bu konuya son noktayı koydu. Hacivat ile Karagöz gibi ikili program yaptıkları için kimse de "Madem güvenlik sorunu vardı, 8 saatlik karayolu yerine uçağa binmek daha güvenli değil miydi? Koskoca CB adayımızı yolda gringolar kaçırsa, kırmızı urbalılar rehin alsa ne yapacaktık?" diye soran da olmadı.

“Bitmedi, bir gazetecilik skandalı daha var”

Bitmedi, bir gazetecilik skandalı daha var. Yine Kadri Gürsel soruyor: "Programda Washington Büyükelçiliği'ni ziyaret yok muydu?". İsmail tabii ki bunu da bilmiyor. "Var mıydı bilmiyorum, bize ziyaret edilmeyeceği söylendi" diyor. Yani yine gazeteci olarak görevini yapıp bunu diyenlere "Programda var mıydı? Yoksa niye yoktu? Vardı da siz mi iptal ettiniz, yoksa onlar mı reddetti? (Washington Büyükelçiliği reddetmiş ise bu da önemli haberdir, KK gitmek istememişse bu da haberdir) diye sormak aklına gelmemiş. Haydi KK tarafı bilgi vermiyor diyelim, gazeteci İsmail, Washington Büyükelçiliği'ni arayıp sorma gereği de duymamış. Bütün bu gevşekliklerden sonra bize kimse "Gazeteciliği sadece Nagehan gibi, Sevilay gibi, Abdülkadir gibi AKP yanlısı düşükler batırdı" demesin, "Erdoğan ailesinin Manhattan'da bina dikmesine sözün yok mu?" diyenler olacaktır. Var. Var ve biz AKP döneminde yapılan her şeyi biliyoruz. Bunları yıllardır birbirimize söyleyip durmaktan da çenemiz yoruldu. Kılıçdaroğlu'nun meramı, bu binayı AKP seçmeninin gözüne sokmaktı ise bilsin ki bu binadan haberi olmayanların çoğunluğu "Reis'e bak New York'un ortasına bina dikmiş, helal olsun" diyecektir. Tabii ki boşa konuşuyoruz. KK seçmeni tanısaydı başta "başörtüsü özgürlüğü" olmak üzere bir dizi saçma çıkışı zaten yapmazdı.

Öte yandan, Kadri Gürsel ve İsmail Saymaz, Kılıçdaroğlu adına ne kadar güvence verirse versin, 8 saatlik kaybolma olayı daha çok su kaldırır.