"Sinemanın Osmanlılar Devrindeki Sergüzeşti" başlığı altında hazırlanan filmin gösterimi SALT Galata'da gerçekleştirildi.

Atalay Taşdiken ve Hacı Mehmet Duranoğlu'nun yönetmenliğini üstlendiği belgesel, arşivlerde adı geçmesine rağmen araştırmacıların uzanamadığı ve çoğu zaman sahip olamadığı filmlerden görüntülerin yanı sıra, çeşitli görsel materyalleri seyircisiyle buluşturuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle hazırlanan, alanındaki belgeleri değerlendiren 112 dakikalık belgeselde, alanında uzman isimlerle yapılan röportajlar, matbu belgeler ve fotoğrafların yanı sıra önemli şahsiyet ve olaylara ait yeni arşiv görüntüler mevcut.

Belgeselin metinlerinde Hacı Mehmet Duranoğlu ile belgeselin anlatımını üstlenen isim Saadet Özen'in imzası var. Görüntü yönetmenliğini Candan Murat Özcan'ın yaptığı "Bırak Çocuk Oynasın"ındaki müzikler ise Emre Aracı'ya ait.

9 ayda hazırlandı

Gösterimin ardından bir konuşma yapan Taşdiken, belgeseli 9 aylık bir süreçte hazırladıklarını söyledi.

Taşdiken, çok zor çalışma ortaya çıkardığını belirterek, "Büyük emek gerektiren bir iş oldu. Arşiv meselesi, hem ulaşılmasının güçlüğü hem de bütçe anlamında bizi zorladı. Destekler aldık ama parayla aldığımız görüntülerin de çok ciddi bir maliyeti olduğunu söylemek isterim. Arşiv bulmak başlı başına bir olay. Sonuçta bir odada kodlanmamış, şifrelenmemiş videolar var. Üzerinde yeteri kadar bilgi olmayan şeyler bunlar. O yüzden aradığınız şeyi bulabilmek için çok detaylı çalışmak gerekiyor." diye konuştu.

Belgeselin yapımcılığını da üstlenen Taşdiken, şunları ifade etti:

"Konusunda yapılmış derli toplu ilk belgesel, o yüzden iyi iş yaptığımızı düşünüyorum. Meral Serarslan ve Hacı Mehmet yıllardır bu konuda akademik olarak çalışıyor zaten. Meral Hoca birikimiyle belgeseldeki yol haritasını belirleyen, bize ışık olan bir hocamız. Bu kadar birikimli bir ekiple birlikte çalışıyor olmak beni çok heyecanlandırdı. Belgeselin bundan sonraki süreciyle ilgili net bir planlamamız yok ama sonraki gösterimleri sosyal medya ve gazeteler aracılığıyla duyururuz"

Saadet Özen de belgesel çalışması sırasında arşiv görüntüleri kullanabilmek için 3 ülkeye gittiklerini ve özel izinler aldıklarını dile getirdi. Özen, "Bir kapı açmak oldu bu bizim için. Daha önce benzeri yapılmadığı için çok genel bir bakış oldu. Bundan sonraki çalışmalarda daha detaylı işler çıkacaktır diye düşünüyorum." dedi.

Prof. Dr. Meral Serarslan da ilk defa belgesel çalışması içerisinde yer aldığını vurgulayarak, "Bu filmdeki her bir karakter, ayrı bir film olmayı hak ediyor. Belki biz çalışamayız ama bizden sonraki nesiller çalışabilir." diye konuştu.

AA