Türkiye, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde peş peşe depremler meydana geldi.

Büyüklükleri 7.7 ve 7.6 olarak belirtilen depremler, 10 ilde ciddi yıkıma neden oldu.

Kahramanmaraş’ta yüzeye yakınlığı sebebiyle 11 şiddetinde hissedilen depremler Japon yer bilimcileri bile şaşkına çevirdi.

Profesör Shinji Toda, 7,7’lik sarsıntının Japonya Hükûmetinin 2 gün sonra yardım ulaştırabildiği 7,2’lik Büyük Hanşin Depremi ile kıyas bile kabul etmeyeceğini vurguladı. Japon uzman “ Maraş’taki en az 10 kat daha güçlü. Hatta dünyanın en büyük kara depremi” dedi.

"250 YILDA BİR OLAN ÇOK ŞİDDETLİ DEPREM"

Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Kahramanmaraş depreminde yıkılan binaların yüzde 80’inde malzeme kalitesizliği olduğunu söyledi.

Arslan “ Türkiye, bir deprem ülkesi ve dünyanın en tehlikeli deprem kuşaklarından bir tanesinin üzerinde bulunuyor. Türkiye’de 10 yılda bir orta şiddette, 50 yılda yüksek şiddette, 100-250 yıllık periyotlarda da inanılmaz şiddette deprem olur. Kahramanmaraş’ta yaşadığımız, 250 yılda bir olan çok şiddetli deprem” dedi.

7,6'LIK İKİNCİ DEPREMİ İLK DEPREM TETİKLEDİ

Arslan, “Türkiye’de biri Kuzey Anadolu Fay Hattı, diğeri Doğu Anadolu Fay Hattı olmak üzere iki büyük fay var. Yaşadığımız deprem, ikinci hattın ortasında meydana geldi. 7,6 büyüklüğündeki deprem 7,7 büyüklüğündeki depremin artçısı değil. Bunlar iki ayrı depremdir. Net bir şekilde birinci deprem, ikinci depremi tetikledi” diye konuştu.


KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ