Akar, konuşmasında eğitimin önemine dikkat çekerek, "Eğitimin amacı bilgi değil arkadaşlar. Bilgi üniversitede oluyor, bilgi meslektaşta oluyor. Eğitimin amacı bir Allah korkusu, iki kuldan utanmak" dedi.
"Allah Korkusu ve Kuldan Utanma Verilmezse..."
Akar, 4-12 yaş arasındaki çocuklara Allah korkusu, kuldan utanma, vatan, millet ve bayrak sevgisinin aşılanması gerektiğini ifade etti. Bu değerlerin verilmemesi durumunda ise "ateistle mi, deistle mi, LGBT ile mi uğraşacaksınız" diyerek nesillerin karşılaştığı sıkıntılara dikkat çekti.
"Savcı ve Polisle Bu İş Olmaz"
Akar, toplumsal sorunların çözümünde savcı ve polise başvurulmasının yeterli olmadığını belirterek, "Ondan sonra da başlıyoruz efendim savcı nerede, polis nerede. Arkadaşlar savcıyla polisle bu iş olmaz. Savcıyla polisle bu iş olmaz. Bu işin adı, bu işin başı, bu işin efendim ilacı eğitim, eğitim, eğitim. Bunu verdik, verdik, veremedik. Kendi çocuklarımız dahi bize yabancılaşıyor. Kendi torunlarımız dahi bize yabancılaşıyor" şeklinde konuştu.
"Milli ve Manevi Değerler Aşılanmalı"
Akar, gençlerin milli ve manevi değerlerden yoksun yetiştirilmesi durumunda toplumda bir yabancılaşma yaşanacağını ifade etti. Akar, "Ve biz böyle bir şey gibi yüzeydeki bir varlık haline dönüşüyoruz. Siz bir şeyler söylüyorsunuz ama çocuklar hiç anlamıyorlar. Anladığını zannediyorsunuz. Ve dolayısıyla bu konuda, başlangıç konusunda, inanç konusunda devlet olarak, millet olarak, kişi olarak, aile olarak ne yapmamız lazım? Her şeyi yapmamız lazım" dedi.
"Ana Kucağı, Okul ve Çevre Önemli"
Akar, çocukların yetişmesinde ana kucağı, okul ve çevrenin önemine değindi. Akar, "Annelerin çocukları küçükken daha sabah namazına kalkamaz, okula gidemez, eğitime gidemez, camiye gidemez vesaire yatsın uyusun, babası gitsin diyor, anası gitmesin diyor. Bunu diyen anne aradan 10 sene geçiyor, 15 sene geçiyor. Çocuk 15 yaşına geliyor namaz kılmamaya başlıyor. Bu sefer diyorsun ki bu çocuğu ne yapacaksın diyor. Ya birader sen ablacığım başında sen bunu düşünecektin. Başında düşünecektin bunu" ifadelerini kullandı.
"Kişilik ve Kimlik"
Akar, konuşmasının sonunda kişilik ve kimliğin önemine vurgu yaptı. Kişiliğin insanlık olduğunu belirten Akar, kimliğin ise mensup olunan milletin, dinin ve toplumun milli ve manevi değerleri olduğunu söyledi. Akar, "Bunlar nasıl verilecekse bunu vermek lazım" dedi.
Hulusi Akar'ın konuşması, eğitimin sadece bilgi edinme değil, aynı zamanda ahlaki ve manevi değerlerin aşılanmasıyla bütünleşmesi gerektiği vurgusunu içeriyor. Akar, bu değerlerin eksikliğinin toplumsal sorunlara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.