Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde toplandı. Toplantının ardından kameraların karşısına geçen Erdoğan, iç ve dış politikadaki son gelişmelere dair ayrıntılı açıklamalarda bulundu. Gündemin en önemli başlıklarından birini, Amerika Birleşik Devletleri ile İran arasında elektronik imzaların atılmasıyla resmiyet kazanan mutabakat oluşturdu.
"İsrail barış sürecini baltalamak istiyor"
Varılan anlaşmanın bölgede kalıcı barışın ve istikrarın tesisi adına büyük bir kapı açmasını temenni eden Erdoğan, olası provokasyonlara karşı da açık bir uyarıda bulundu. İsrail yönetiminin barış arayışlarını sabote etmek istediğini belirten Cumhurbaşkanı, bu süreçte sabotaj ihtimallerine karşı azami dikkat gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Binlerce sivilin ve masum çocuğun hayatını kaybetmesine sebep olan bu çatışma döneminin artık tamamen geride kaldığına inandıklarını söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin ilk günden itibaren sağduyulu ve diplomatik bir duruş sergilediğini aktardı.
Bölgesel çatışma senaryoları etkisiz kılındı
Kriz süresince Türkiye'nin hak ve hukukunun kararlı bir şekilde savunulduğunu ifade eden Erdoğan, küresel dalgalanmaların yaşandığı bu dönemde Türk vatandaşlarının güvenliğinin tam anlamıyla korunduğunu vurguladı. Bölge halklarını karşı karşıya getirmeyi amaçlayan fitne girişimlerinin boşa çıkarıldığını dile getiren Cumhurbaşkanı; Türkler, Araplar, Kürtler ve Farslar arasında ayrılık tohumları ekme çabalarının etkisiz kılındığını belirtti.
"NATO'nun ikinci büyük ordusunu idare ediyoruz"
Konuşmasında Ankara'da gerçekleştirilecek olan NATO Zirvesi hazırlıklarına da değinen Erdoğan, Türkiye'nin ittifak içerisindeki güçlü konumuna dikkat çekti. Türkiye'nin küresel barış misyonlarına en çok katkı sağlayan ülkelerin başında geldiğini hatırlatan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:
"NATO'nun ikinci büyük ordusunu idare ediyoruz ve küresel barışa güçlü destek veriyoruz. Savunma yeteneklerimizi geliştirirken ittifakın caydırıcılığına da büyük katkılarda bulunuyoruz. Türkiye; kapsamlı askeri kabiliyetleri, stratejik coğrafi konumu ve tarihi derinliğiyle ittifak içerisinde başat rol oynamaya devam edecektir."
Ankara Zirvesine yönelik uluslararası ilginin ve beklentilerin yüksek olduğunu belirten Erdoğan, zirve vesilesiyle Türkiye'ye gelecek olan devlet ve hükümet başkanlarını en iyi şekilde ağırlamak adına kapsamlı bir hazırlık yürütüldüğünü bildirdi. Siyasi rakiplerinin iç çekişmelerle vakit harcadığı bir dönemde, mevcut iradenin Türkiye'yi küresel bir aktör haline getirme mücadelesi verdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı, ülkenin çıkarlarını her platformda cesaretle savunmaya devam edeceklerini ifade etti.




