ABD’de Silicon Valley Bank ve Signature Bank’ın batmasının ardından tahvil piyasaları üç günde 100 baz puan birden değer kaybetti. Bu 1987’deki “Black Friday” olarak adlandırılan hadiseden bu yana en sert düşüş olarak kayıtlara geçti. FED, her ne kadar “paranız güvende, bankalardan mevduatlarınızı çekmeyin” dese de Amerikalılar diken üstünde. Hatta batan bankaların, bir domino etkisine dönüşüp dönüşmeyeceği de tartışma konusu.

Financial Times’tan Robert Armstrong bu mesele üzerine “Bir banka daha düşer mi?” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Armstrong yazısında, ABD’de halkın bankalardaki mevduatlarına bir daha ulaşamayacakları korkusuyla çekmeye başlamasından doğan panik ve endişeden bahsediyor ve “KBW banka endeksi yüzde 11 düştü ve yüzde 20’den fazla değer kaybeden 10 banka daha var. Silicon Valley Bank ve Signature Bank’ı takip edebilme ihtimali olan bankalar var, korku ve spekülasyonlar da ortada dolanıyor” ifadelerini kullanıyor.

Ekonomik hiçbir değerin nakit karşısında şansı olmadığı söyleyen Armstrong, ”Bazı bankaların büyüklüğüne kıyasla bu bankaların hiçbirinin çok fazla nakdi yok” derken JPMprgan örneğini veriyor ve bu devasa bankanın varlıklarının sadece yüzde 15’inin nakit olduğunu söylüyor.  

Yeterince paniğin tüm bankaları batırmaya yetebileceğini söyleyen yazar, birçok bankanın halihazırda risk altında olduğunu birtakım veriler ışığında gözler önüne seriyor, SVB'nin başarısızlığının, “en zeki” şirketlerin CFO'larının bile, şirketlerinin parasını tuttukları bankaların risk profillerine dikkat etmediğinin veya anlamadığının kesinlikle kanıtı olduğuna dikkat çekiyor.

Armstrong krizin faiz piyasasına etkilerini şöyle anlatıyor:

Bankacılık sektöründe hafta sonu yaşanan gerilim, pazartesi günü hemen faiz piyasalarına sıçradı ve şiddetli sonuçlar verdi: En yüksek federal fon oranı için vadeli işlem piyasası beklentileri cuma günkü yüzde 5,3'ten yüzde 4,8'e düştü.

Dramatik hareketler dramatik çağrılar yapar. Nomura'dan Aichi Amemiya'nın önümüzdeki hafta yapılacak Fed toplantısına ilişkin görüşüne bakın. Birkaç gün içinde 50 baz puanlık bir artış beklenirken 25 baz puanlık bir kesinti ve sıkılaştırmaya son vermeye gidilmesi düşünülüyor. Fed yetkililerinin ortalığı sakinleştirmek ve bir sonraki hamlelerini düşünmek için bir haftadan fazla zamanları var. Tahvil piyasasının böyle bir lüksü yok.”

Baran Haber