ABD İran’ın güneyini hedef aldı
Orta Doğu’da tansiyon yeniden yükseldi. ABD’nin İran’ın güneyinde, Amerikan güçleri ve Hürmüz Boğazı’ndaki ticari deniz trafiği için tehdit oluşturduğu ileri sürülen askeri noktalara hava saldırıları düzenlediği bildirildi. Reuters’a konuşan ABD’li bir yetkili, saldırılarda İran’daki askeri bir bölgenin hedef alındığını öne sürdü. Bölgedeki gelişmelerin ardından İran’ın Bender Abbas kentinin doğusunda gece saatlerinde patlama sesleri duyulduğu aktarıldı.
Hava savunma sistemleri devreye girdi
İran basınında yer alan bilgilere göre, Bender Abbas çevresinde yerel saatle 01.30 sıralarında üç patlama sesi duyuldu. Patlamaların ardından kentteki hava savunma sistemlerinin kısa süreliğine aktif hâle getirildiği bildirildi. İran makamlarından saldırının mahiyetine dair ilk aşamada resmî bir açıklama yapılmadı.
ABD “savunma” gerekçesine sığındı
ABD tarafı saldırıların, İran kaynaklı tehditlere karşı düzenlendiğini savundu. Bazı kaynaklarda ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın İran’ın güneyindeki füze rampaları ve mayın döşediği belirtilen askeri tekneleri hedef aldığı ifade edildi. Washington yönetimi, bölgedeki askeri varlığını ve Hürmüz Boğazı’ndaki deniz trafiğini gerekçe göstererek saldırıları “meşru müdafaa” çerçevesinde takdim ediyor.
ABD’nin son saldırısı, bölgede daha önce ilan edildiği belirtilen ateşkes sürecine rağmen gerilimin bitmediğini ortaya koydu. İran’ın stratejik öneme sahip Bender Abbas bölgesi ve Hürmüz Boğazı çevresinin hedef alınması, krizin yalnızca askeri değil, enerji nakil hatları ve küresel ticaret bakımından da ciddi sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor.
Bölge yeni bir savaş eşiğinde
ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları, Tahran’ın misilleme kapasitesi ve Hürmüz Boğazı çevresindeki askeri hareketlilik, Orta Doğu’yu yeniden büyük bir çatışma ihtimaliyle karşı karşıya bırakıyor. Washington’un “savunma” söylemiyle yürüttüğü operasyonlar, bölgede fiilî saldırı düzenini kalıcı hâle getirirken, İran cephesinden gelecek karşılık ihtimali krizin daha geniş bir alana yayılabileceğine işaret ediyor.




