AFP’ye göre Hüseyin, dün akşam Blue Nile televizyonuna yaptığı açıklamada, “Sudan’ın Kızıldeniz kıyısında Rus askeri projeyle ilgili eski Sudan hükümeti ve Rusya arasında imzalanan anlaşmayı gözden geçirme süreci içindeyiz. Rus heyetinin son ziya-reti, Sudan’ın çıkarlarına ulaşmak için anlaşmayı yeniden gözden geçirmek için yapılan görüşmelerdi” dedi.

Anlaşmaya göre Moskova, Port Sudan’da tamir ve ikmal operasyonlarının gerçekleştirilebileceği bir lojistik destek merkezi kuracak.

Anlaşma ayrıca Rus Donanması’nın nükleer güçle çalışan gemiler de dahil olmak üzere aynı anda dört gemiyi üste tutmasına izin veriyor.

Deniz üssündeki maksimum personel sayısının 300’ü geçmemesi ve Rusya’nın, bu deniz üssünün işletilmesi için gerekli olan silah, mühimmat ve teçhizatı Sudan limanları ve havalimanları üzerinden taşıma hakkına sahip olmasını öngörüyor.

Öte yandan, Russia Today’e göre, Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov konuya ilişkin açıklamasında, “Sudan tarafıyla diplomatik kanallardan sürekli temas halindeyiz ve bu konuyu araştıracağız” dedi.

Şarkul Avsat