Dindeki yeterliliğimize, kibrimizin, insanları küçük görme ve bilgiçliğimizin neye mal olacağına, eksik ideallerimizi Din adına değiştirme yeteneğine sahip olmamıza, seviyemizi yükseltmemizin önemine ve nefsimizin manevî olana talip olarak ışıldaması, maddî olana talip olarak yanmasına yönelik hatırlatmalar… Büyüklerden...

Velhasıl tüm bunlara yönelik olmamız ve olunması gereken son noktayı, aşağıda yazacağız, Cüneyd'i Bağdadî Hazretleri koyar...

"Din konusunda konuşacağımız zaman dikkat etmemiz gereken hususlardan en önemlisini bizlere 4 mezhep (ve mana aleminde de) “ULU" olan Ali Haydar Efendi (RA) şöyle bildirir:

“Bir ayetin sebebi nüzulü (iniş sebebi) ve bir hadîs’in vürüdü (söyleniş sebebi) bilinmediği zaman tam manasıyla anlaşılmaz!” (Efendi Baba k.s)

Muhammed b. Hatim dedi ki: “-Ne zaman ki insanlardan birini küçük gördüm, ancak imanımda ve ma'rifetimde eksiklik buldum."

“Hayallerini gerçekleştiremiyorsan, yöntemlerini değiştir, ilkelerini değil. Yapraklarını değiştirir ağaçlar da, köklerini değil.” (Gassan Kanafânî)

“Konuşmanızın seviyesini yükseltin, sesinizin değil; zira yağmurdur çiçekleri büyülten, gök gürültüsü değil.” (Celâlettin Rûmî”)

“Mum gibi ol, mum gibi olma.” (Şah-ı Nakşîbendî Hazretleri)

Yani, mum gibi ol etrafını aydınlat, mum gibi olma kendini yakma!

Diyor ki Cüneyd’i Hazretleri: "Bizler toprağa benzeriz; bize her türlü kötü ve pis şey atılır ama biz hep gül bitiririz."

Baran Dergisi 737.Sayı