Yirmi dokuz NATO üyesinin katılımıyla NATO zirvesi Brüksel'de yapıldı.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin Türkiye'yi 25 Nisan'da yeniden denetim sürecine almasının ardından ilk yüz yüze görüşmenin yapıldığı NATO zirvesinde bazı adımlar atıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Brüksel'de AB liderleriyle buluşmasında "Türkiye AB'den vazgeçmedi" mesajını verdi. AB liderleri ise sözde "Kapımız açık" dedi.

AB yetkilileri, NATO zirvesine katılmak için Brüksel’e gelen Erdoğan’ın önce AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ardından da Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani ile gerçekleştirdiği görüşmelerde “Türkiye’nin AB’ye tam üyelik hedefini muhafaza ettiği” mesajını verdiğini kaydettiler.

Görüşmede Türkiye’de insan hakları, yargı bağımsızlığı ve basın özgürlüğü, kaygıların yanı sıra idam cezası tartışmaları, mülteci krizi ve Kıbrıs sıkıntıları konuşuldu. Erdoğan ile yaklaşık yarım saat baş başa görüşen Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in sözcüsü Margaritis Schinas ise “AB ve Türkiye birlikte çalışmak zorundadır ve birlikte çalışacaktır” ifadelerini kullandı.
 
NATO DAİŞ Karşıtı Koalisyona Katılıyor
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel’deki NATO liderler zirvesi sonunda, NATO’nun IŞİD karşıtı koalisyona katılacağını açıkladı. Stoltenberg, NATO’nun savaşta etkin muharip rol üstlenmeyeceğini de bildirdi. Yani "NATO hâlâ işe yarıyor" görüntüsü vermeye çalışıyorlar; e sormazlar mı adama "bu zamana kadar neredeydiniz" diye?
 
Amerika'dan NATO'ya Baskı!
Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleşen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nda, üye ülkelerin gayri safi yurt içi hasılalarının (GSYH) yüzde 2'sini savunmaya harcama yönündeki taahhüdünü bir an önce yerine getirmesinin gerekliliği tartışıldı. NATO üyesi ülkelerin bütçeye katkısının artmasını isteyen ABD Başkanı Donald Trump "28 üye ülkenin 23'ü hala mali sorumluluklarını yerine getirmiyor. Bu Amerikan halkı ve vergi mükellefleri için adil değil" şeklinde sert bir açıklama yaptı. 28 NATO üyesi arasında yalnızca ABD, İngiltere, Estonya, Polonya ve Yunanistan, GSYH'lerinin yüzde 2'lik payını NATO’ya ayırıyor. Bunu söyleyen Trump daha önce de NATO'yu ‘demode bir ittifak' olarak tanımlamıştı. ABD'nin NATO'dan savunma bütçesi artırma yönündeki talebin bir baskı yolu olduğunu ifade ediliyor... ABD, NATO'yu bir yandan azarlarken, diğer yandan Çin ve Rusya'ya karşı blok olarak korumak istiyor...
 
Köhnemiş NATO Yeni Karargâhına Kavuştu
NATO, 1999 yılında yapımına karar verilen milyar dolarlık yeni karargâhına kavuştu. Karargâhın teslimi, NATO Zirvesi katılımcı liderlerin iştirak ettiği törenle gerçekleşti.

Yeni karargâh, 1.2 milyar dolara mal oldu. Çelik ve cam konstrüksyonlardan oluşan yapı, 10 futbol sahası büyüklüğünde.

ABD Başkanı Donald Trump, katıldığı ilk NATO Zirvesi'nde karargahın açılışına da katılmış oldu. Dünyanın emlak devleri arasında yer alan ABD Başkanı, konu hakkında yaptığı açıklamada, "NATO karargâhının fiyatını bir kez olsun sormadım. Bunu yapmayı reddediyorum" dedi.

Karadağ'ın gelecek ay İttifak'a katılmasıyla 29'a çıkacak olan üyeler, yakında yeni binaya taşınacak. NATO'nun 4.200 personeli bulunuyor. Karargâhın arşiv belgeleri birleştirilse, 42 kilometre uzunluğa erişir. Ofis alanı Birleşmiş Milletler'in (BM) New York'taki karargâhına yakın olan yeni binanın yüksekliği, sadece 32 metre.  Soğuk Savaş döneminde kurulmuş olan NATO'nun kökeni, binada Berlin Duvarı'ndan yerleştirilmiş iki panelle hatırlatılıyor. Binada ayrıca New York'ta düzenlenen 11 Eylül saldırısında darmadağın olan İkiz Kuleler'den enkaz parçaları da yer alıyor. Bu da Soğuk Savaş NATO’sunun 11 Eylül sonrasındaki düşmanının Müslümanlar olduğunu bize gösteriyor.