Rusya’nın Londra Büyükelçisi Andrey Kelin, İngiltere hükümetini nükleer savaş başlığı stoğunu yükselterek, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal etmekle suçladı.

Kelin, LBC kanalına verdiği röportajda, İngiltere’nin ‘Entegre İnceleme’ (Integrated Review) kapsamında 180 adet olan nükleer savaş başlığı sayısını 260’a çıkarma kararın dünya için büyük bir sürpriz olduğunu dile getirerek, Londra ile Moskova arasındaki siyasi ilişkinin artık ‘ölmek üzere olduğunu söyledi.

Rus Büyükelçi, Rusya’nın İngiltere için bir tehdit olduğuna ilişkin iddiaların, eski casus Sergey Skripal’ın Salisbury’de zehirlenmesine indirgendiğini vurgulayarak, bu iddiaların tamamen yanlış olduğunu ifade etti.

Kelin, İngiliz hükümetinin takındığı tutumun Rusya ile ilişkileri etkili bir şekilde yok ettiğini de sözlerine ekledi.

İngiliz hükümet sözcüsü ise Rus Büyükelçi’nin sözlerine yanıt vererek, “Hükümet tarafından ülkenin dış, savunma, güvenlik ve uluslararası kalkınma politikalarına ilişkin bir inceleme olan Integrated Review, hükümetin İngiltere’nin 2030’a kadar dünyadaki rolüne ilişkin vizyonunu tanımlıyor” dedi.

Bu incelemenin, ülkenin güvenliği ve nükleer caydırıcılığı modernize edip güçlendirmenin önemli bir parçası olduğunu belirten Sözcü, “Asgari ve güvenilir bir bağımsız nükleer caydırıcı güç bulundurarak, kendimizi ve NATO müttefiklerimizi daha iyi koruyabiliriz” diye konuştu.

Şarku'l Avsat