Suudi Arabistan’da M. bin Selman’ın gelişi sonrası rejim, “reform” adı altındaki uygulamalarına bir yenisini daha ekledi. Suudi yönetim, Sophia adlı robota vatandaşlık verdi. Robot Sophia, Suudi basınına Riyad’da gerçekleşen iş zirvesinde vatandaş olarak tanıtıldı, basına “röportaj” verdi.
Zirvede gerçekleşen bir panelde moderatörlük yapan Andrew Ross Sorkin tarafından yapılan açıklamada “Şu an öğrendiğimiz küçük bir duyurumuz var. Sophia, umarım beni duyuyorsundur. Zira Suudi vatandaşlığıyla ödüllendirilen ilk robot oldun” dedi.

Daha önce yasak olan kadınların araç kullanmasına tanınan serbestlikle birlikte dikkatleri üzerine çeken Arabistan, Kral Selman’ın “ılımlı İslâm”a geçileceğini duyurmasıyla birlikte “modern imaj” kurgularına sahne olmaya devam ediyor. Kral Selman’ın ABD Başkanı Trump’la birlikte “ışıklı küre”yi okşamasıyla start alan değişim dalgasının, rejimin değişmeyen yapısının “İsrail’in güvenliği”ne entegre politikalarla birlikte iç ve dış politikasını şekillendirdiği görülürken, “ılımlı İslâm” politikalarıyla Türkiye’de başarılamayan projenin yeni ayağı olduğunu itiraf ediyor. Öte yandan Suudi Arabistan’daki mülteci işçiler vatandaşlık alamazken, bir robota vatandaşlık verilmesi Suudi medyasında geniş tepki uyandırdı.