8-17 Kasım tarihleri arasında Norveç'te gerçekleşen NATO tatbikatında eğitim alan NATO askerlerine,  Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hedef gösterildi. Recep Tayyip Erdoğan, mevzu ile alâkalı,  "Düşman tablosu diye Atatürk ve beni koymuşlar,  Ben bunu öğrenince Genelkurmay Başkanımız ve AB'den sorumlu bakanımız da Kanada yolundaydılar. Bizi yoldan aradılar, böyle böyle dediler. 'Bu tatbikatta 40 askerimiz var. Askerlerimizi çekme kararı verdik. Çekiyoruz dediler.' biz de çekin dedik!" açıklamasında bulundu.
 
NATO Genel Sekreteri Stolgenberg: Türkiye NATO Müttefikidir!
Skandala neden olan kişinin anında görevinden alındığını ve kişi hakkında soruşturma başlatıldığını bildiren NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Bu kişi, NATO çalışanı değildir. Norveç tarafından görevlendirilen sözleşmeli sivil bir memurdur. Bundan sonra bu kişi hakkında olası cezalandırma kararı Norveç yetkilileri tarafından verilecektir" değerlendirmesinde bulundu. Norveç Savunma Bakanı Frank Bakke-Jensen, skandaldan ötürü Türkiye'den özür diledi. 

Küresel Sistemin Jandarması NATO'ya Tepkiler
Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan, NATO tatbikatındaki skandal için 'Esef verici gayri ahlaki ve kabul edilemez.' açıklamasında bulunuldu. Gazeteci-Yazar Yusuf Kaplanoğlu, hâdiseyle alâkalı, "Yakında açıkça saldıracağının işareti mi bu? Türkiye hazırlıklı olmalı" diyor. Skandalın ardından sosyal ağda #NATOdanÇıkalım etiketiyle NATO ve Stoltenberg'e tepki gösterildi. Öte yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da "hâdiseyle alâkalı soruşturma başlatılmıştır" açıklamasında bulundu.

Köhnemiş NATO
İkinci Dünya Savaşı’nın akabinde yeni bir dünya düzeni ortaya çıktı. Soğuk Savaş olarak adlandırılan bu yeni sistemde ABD’nin başını çektiği Batı bloku ile SSCB’nin liderlik ettiği Doğu bloku arasında ideolojik bir çekişme olduğu masalı yarım yüzyıl boyunca insanlara anlatıldı. Bu çerçevede bir takım müesseseler zuhur etti. Bunların en ehemmiyetlileri Batı blokunda NATO, Doğu blokunda Varşova Paktı ve her iki blokun da katılımıyla kurulan Birleşmiş Milletlerdir. 

4 Nisan 1949’da, 12 üyeyle kurulan Kuzey Atlantik Anlaşma Örgütü (NATO), hâli hazırda 26 üyeye sahiptir ve Batıcı temeller üzerine inşâ edilen Türkiye de Soğuk Savaş sürecinde, kuruluş ilkelerine bağlı olarak Batı’dan yana tavır alıp 1952’de örgüte üye olmuştur. NATO’nun sözde amacı, başta Varşova Paktı olmak üzere dışarıdan gelebilecek tehditlere karşı örgütün üyesi bulunan devletlerin güvenliğini temin olmasına karşın, özde amacı örgüte üye olan devletleri birer Amerikan çiftliğine dönüştürmektir. Başta Türkiye olmak üzere, NATO üyesi devletler oluşturulan Sovyet paranoyasına karşı Amerikan çiftliğine dönüşmeyi yeğlemiştir. Örgüt üyesi devletlerde kurulan gladio tipi yapılanmalar bu misyonun icracısı askerî üsler de emir-komuta merkezleri olmuştur. Bu sayede devletlere pranga vurulurken Amerikan menfaatleri adına projeler bu üslerde tezgâhlanmıştır. Bunun en bariz misali Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilen darbeler ve siyasetin rotasıdır. Hülasa NATO, küresel sömürge sisteminin jandarmasıdır.