Almanya Federal Meclisi'ndeki (Bundestag) milletvekili sayısını 736'dan 630'a indirmeyi öngören seçim yasası değişikliği kabul edildi. Yasa ile alakalı olarak rahatsızlıklarını bildiren muhalefet partileri, Anayasa Mahkemesi'ne gitmeye hazırlanıyor. 

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller (Die Grünen) ve Liberal Hür Demokrat Parti'den (FDP) oluşan bir koalisyon hükümette bulunuyor. Koalisyon hükümetinin, Federal Meclis'e sunduğu yasa değişikliği, gelecek seçimden itibaren milletvekili sayısını 630'a düşürmeyi öngörüyor. Mecliste halihazırda 736 milletvekili bulunuyor.

AA'nın haberine göre, değişiklik, 261'e karşı 400 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. Oylamada 23 milletvekili çekimser kaldı. Hristiyan Birlik Partileri (CDU-CSU) ve Sol Parti, sert bir dille eleştirdikleri yasa değişikliğini, Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını duyurdu.

SEÇİM BARAJI DÜZENLEMESİ

Bugün kabul edilen yasa değişikliği ile birlikte en az üç seçim bölgesinde en fazla oy alarak üç adayını doğrudan Almanya Federal Meclisi'ne sokan parti için yüzde 5 barajının göz önünde bulundurulmaması kuralı devre dışı bırakılmış oldu. Sadece yüzde 5 barajını aşan partilerin milletvekili çıkarmaları kuralı getirildi.

26 Eylül 2021 tarihinde yapılan genel seçimlerde Sol Parti yüzde 4,9 oy alarak yüzde barajını aşamadığı halde, gösterdiği adaylardan 3'ü seçim bölgelerinde en fazla oyu aldığı için parlamentoya 39 milletvekili gönderme hakkı elde etmişti.

Şu anda Federal Meclis'te SPD'nin 206, Hristiyan Birlik Partilerinin (CDU-CSU) 197, Yeşiller'in 118, FDP'nin 92, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) 78, Sol Parti'nin 39 ve bağımsız 6 milletvekili bulunuyor.