Ukrayna savaşının başlamasının ardından erteleme çağrılarını reddeden Alman hükümeti, karardan geri dönüş olmayacağını açıklamıştı.

Kararla birlikte Almanya'nın güneyinde Stuttgart yakınlarındaki nükleer santral, ülkenin doğusundaki Bavarian Isar 2 Santrali ve Hollanda sınırı yakınındaki Emsland Santrali kapatılacak.

Almanya hükümeti nükleer enerji olmadan, tamamen yeşil enerjiye geçiş yapmayı planlıyor.

Ancak muhalefette ve koalisyon hükümetinde karara karşı olanlar da var.

İktidardaki koalisyon hükümetinin ortaklarından biri olan Hür Demokrat Parti'nin (FDP) genel başkan yardımcısı Wolfgang Kubicki kararı "acı dolu ekonomik ve ekolojik sonuçları olacak dramatik bir hata" olarak tanımlarken, Almanya'nın Avrupa'daki en güvenli nükleer santrallere sahip olduğunu savundu.

Kubicki'ye benzer şekilde kararı "hata" olarak niteleyen birçok muhalif siyasetçi de kararın ertelenmesini istedi.

Başbakan Scholz'ün sözcüsü Christiane Hoffmann ise AP'ye yaptığı açıklamada, "Nükleerden çıkış 15 Nisan'a planlandı. O da bu cumartesi. Bu son karar" diye konuştu.

Almanya Çevre Bakanlığı'na göreyse nükleer santralleri açık tutmak hem yasadışı hem de maliyetli.

Son olarak 2009'da güvenlik kontrolleri yapılan reaktörlerin normal şartlarda 10 yılda bir kapsamlı bir güvenlik ve bakım taramasından geçmesi gerekiyor. Ancak bu çalışmalar, kapatma kararı nedeniyle iptal edilmişti.

Almanya'nın nükleer enerjiden tamamen çıkış kararı 2002'de alınmış, 2011'deki Fukuşima felaketinin ardından süreç hız kazanmıştı.

Dönemin başbakanı Angela Merkel, "Fukuşima, Japonya gibi bir yüksek teknoloji ülkesinde bile, nükleer enerjiyle ilgili risklerin yüzde yüz kontrol edilemeyeceğini gösterdi" ifadelerini kullanmıştı.