Emperyal ABD'nin Irak’ı işgal etmesinin 20. yıldönümünde yapılan yeni bir kamuoyu araştırması, Iraklıların çoğunun 2003'teki Amerikan işgalinden sonra ülkenin durumunun kötüleştiğini düşündüğünü ortaya çıkardı.

Kâr amacı gütmeyen küresel bir anket kuruluşu olan Gallup International, Şubat ayında, Irak'ın 18 vilayetinden ulusal yapıyı temsil eden 2024 kişinin katıldığı bir kamuoyu araştırması yaptı.

Irak'ın şu anki durumu ile ABD işgali öncesindeki hali arasındaki fark sorulduğunda, ankete katılanların yüzde 60'ı şu an durumun daha kötü olduğunu, yüzde 40'ı ise daha iyi olduğunu söyledi.

Irak'ta Şiilerin 2003 yılından sonra siyasette ağırlık kazanması, ülkenin Sünni Arap, Sünni Kürt ve diğer azınlık toplumlarından halkta rahatsızlık oluşturdu. BBC’nin haberine göre Iraklı Sünnilerin yaklaşık yüzde 54'ü Saddam Hüseyin zamanında hayatlarının daha iyi olduğunu söyledi.

Örneğin katılımcıların sadece üçte biri bugün "Irak fakir bir ülke" diyor.

Oysa Gallup'un 2003 yılında Irak'ta yaptığı ve aynı soruyu sorduğu bir ankette, katılımcıların üçte ikisinin ülkeyi "fakir" olarak nitelendirmişti.

Anbar vilayetinde yaşayan 45 yaşındaki bir kişi araştırmacılara "Durumun iyiye mi kötüye mi gittiğini değerlendirmek çok zor. Değişiklikler umut veriyor ve genellikle geçmişi unutuyoruz. Ekonomi gelişmiş olabilir ama üretim ve güvenlikte geriledik" dedi.

ABD ve müttefikleri, 2003 yılında, Irak'ı, ülkede kitle imha silahları bulunduğu ve Saddam Hüseyin rejiminin küresel güvenliğe yönelik bir tehdit oluşturduğu iftirasını atarak işgal etmişti.

Fakat işgalden sonra ülkede hiçbir kitle imha silahı bulunmadı. Savaş yüz binlerce Iraklının ölümüne yol açtı.

Bu arada, Gallup'un anketine katılanların yüzde 29'u, işgalin asıl amacının Saddam Hüseyin rejimini devirmek olduğuna inanıyor. "ABD'nin taşeron şirketlerinin çıkarları", "terörle mücadele" ve "Irak'a demokrasiyi getirmek" gibi işgal sebebi seçenekleri çok daha geriden geliyor.

Iraklı Şiilerin yaklaşık yüzde 75'i ABD ve koalisyon güçlerinin ülkeye gelişini olumsuz buluyor. Siyasi ve askeri olarak Rusya'yı müttefik olarak görmek istiyorlar.