ABD’li teknoloji şirketlerine karşı adımlar atan Pekin yönetimi, Microsoft’un işletim sistemi Windows’u yasaklamaya karar verdi. Çin, devlet kurumlarındaki yabancı marka bilgisayarları ve Windows işletim sistemini “yerli olarak geliştirilen yazılımla” değiştirecek.

AdDuplex, en popüler Windows sürümlerini açıkladı. Rapora göre Windows 11, düşük kullanım oranıyla Microsoft'u hayal kırıklığına uğrattı.

Google, Twitter, Facebook gibi uygulamaların ardından bir büyük ABD yazılımı daha Çin’in yasaklı uygulamalar listesine giriyor. Çin hükümeti, Windows ve yabancı marka bilgisayarları Linux tabanlı yerli işletim sistemine geçmek için devre dışı bırakacağını söyledi.

Bloomberg tarafından hazırlanan rapora göre Çin yönetiminin yeni yasağı, Windows yazılımına ek olarak yabancı markalara ait bilgisayarları da kapsıyor. Pekin, devlet dairelerine ve devlet destekli firmalara yabancı markalı bilgisayarları ve işletim sistemlerini yerli alternatifler ile değiştirmelerini emretti.

Bu karar sonrasında devlet ve devlete bağlı kurumlarda 50 milyon adet bilgisayarın değiştirileceği ifade edildi. Yerel kaynaklar, yaklaşık iki yıllık süre kapsamında Çin malı işletim sistemine ve yerel bilgisayarlara geçileceğini söyledi.