Son günlerde Afganistan’da birçok yeri kontrol altına alan Taliban, bugün Kabil’e de girerek iktidara geçmeye hazırlanıyor. İslami devlet yapısını oluşturmak isteyen Taliban’ın liderleri merak ediliyor. Taliban’ın lideri kim? Taliban’ı kimler yönetiyor? İşte Taliban’ın liderleri:

Molla Heybetullah Ahundzade

ABD’nin 2016’da Pakistan’da düzenlediği hava saldırısında şehit olan Taliban lideri Molla Ahtar Muhammed Mansur’dan sonra yeni lider olarak atandı.

Daha önceden ilmi meselelerle meşgul olan Ahundzade, Molla Mansur’un şehadetinin ardından Taliban’ı toparlamak adına birçok işler yaptı.

                                                             Ahundzade

Molla Abdulgani Birader

Birader, Taliban hareketinin başlangıç yeri olan Kandahar’da doğup büyüdü. 2013 yılında şehit olan Molla Ömer ile birlikte Taliban hareketinin kurucuları arasında yer alıyordu. Birçok Afgan gibi, 1979’daki Sovyet işgali ile beraber hayatında önemli adımlar attı.

2010 yılında Pakistan’da tutuklanan Birader, 2018’de serbest bırakılıp Katar’a taşınana kadar ABD’nin baskısıyla gözaltında tutuldu.

Taliban mensupları tarafından saygı gören Birader, Katar’ın başkenti Doha’daki siyasi ofisin yöneticiliğini yapıyor.

                                          Molla Abdulgani Birader
 

Siraceddin Hakkani

Sovyet işgaline karşı mücadele eden ünlü Afgan liderlerden Celaleddin Hakkani’nin oğlu olan Siraceddin, hem Taliban hareketinin lider yardımcısı, hem de güçlü Hakkani ağına liderlik yapıyor.

ABD, Celaleddin Hakkani tarafından kurulan Hakkani ağını, son 20 yıl içerisinde Afganistan’da Afgan ve ABD liderliğindeki NATO güçleriyle savaşan en tehlikeli terörist gruplardan biri olarak görüyor.

Molla Yakup

Taliban’ın kurucusu Molla Ömer’in oğlu Molla Yakup, Kabil hükümetine karşı yürütülen savaşta stratejik açıdan önemli kararlar veren, harekette büyük etkiye sahip Askeri Komite’nin başında bulunuyor.