Avrupa Komisyonu Sözcüsü Dana Spinant, dün Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin olayın nasıl meydana geldiğini açıklamasını istemesi üzerine, "Sosyal medyada bunun nedenlerini ve hangi bağlamda yapıldığını açıkladık" dedi.

Von Der Leyen Çarşamba günü Twitter'da yayınladığı bir videoda Rusya'nın ülkeye asker göndermesinden bu yana geçen dokuz ayda "100,000'den fazla Ukraynalı askerin öldürüldüğünü" belirtmiş ve çatışmalar nedeniyle yaklaşık 20,000 sivilin de hayatını kaybettiğini sözlerine eklemişti.

Avrupa Komisyonu Başkanı'nın açıklaması, yetkilileri ölü sayısının "gizli bilgi" olduğu ve "yayın kısıtlamasına" tabi olduğu konusunda ısrar eden Kiev'in tepkisine yol açtı.

Kısa bir süre sonra Başkan'ın konuşmasının videosu yeniden yüklendi ve Ukraynalı kayıplara yapılan atıf çıkarılacak şekilde düzenlendi. Sözcü Dana Spinant da bir düzeltme tweet'i atarak rakamın yanlış olduğunu belirtti ve Avrupa Komisyonu'nun adı açıklanmayan "dış kaynaklardan" elde ettiği tahminin toplam kayıpları, yani hem ölü hem de yaralıları temsil ettiğini ve Rusya'nın acımasızlığını göstermeyi amaçladığını kabul etti.

Perşembe günkü basın toplantısı sırasında Spinant, Avrupa Komisyonu ölü sayısına ilişkin kaynağını açıklamayı ve bu bilginin von der Leyen'in konuşmasına nasıl girdiğini açıklamayı defalarca reddetti.

Rusya'nın eski Devlet Başkanı Dmitry Medvedev olaya Avrupa Komisyonunu "aşağılayıcı" bir otosansür uygulamakla suçlayarak ve tweet'in silinmesinin AB'nin ABD'nin kuklasından başka bir şey olmadığını bir kez daha gösterdiğini söyleyerek yanıt verdi.

Eylül ayı sonlarında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna'nın kayıplarının o zamana kadar 61,000'den fazla olduğunu ve bunun Rusya'nınkinden on kat daha fazla olduğunu belirtti.