WSJ’nin haberine göre Batılı ülkeler, kıtanın en önemli enerji tedarikçisi olarak Rusya'nın Avrupa üzerindeki baskısını sona erdirmek ve Rus ekonomisinin can simidi kesmek istiyor. Avrupa’nın en büyük problemi ise doğal gaz. Petrol ve kömüre kıyasla gazın Rusya dışındaki tedarikçilerden gemiyle Avrupa'ya ithal edilmesi ise çok daha zor.

Geçtiğimiz hafta NATO toplantısı için kıta Avrupa’sına gelen Biden ile AB ülkeleri arasındaki en önemli konu da bu mesele oldu. ABD zaten artmakta olan sıvılaştırılmış gaz sevkiyatına (LNG) bu yıl daha da hızlandırıyor. Yetkililer Cuma günü yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük doğal gaz üreticilerinden olan ABD'nin en geç 2030 yılına kadar Avrupa'ya yılda 50 milyar metreküp LNG göndermeyi hedeflediğini ve bunun AB'nin Rusya'dan aldığı gazın yaklaşık üçte birini oluşturduğunu söyledi. AB geçen yıl ABD'den rekor seviyede (22 milyar metreküp) LNG ithal etti.

Ancak ABD gazı, Avrupa ülkelerinin arayış sürecinin bir parçasını temsil ediyor. Kıtadaki yetkililer, önümüzdeki kıştan önce Orta Doğu ve Afrika'daki üreticilerle yeni sözleşmeler imzalamak için yarışıyor. Cuma günü AB liderleri, enerji tedarik anlaşmalarını müzakere ederken daha düşük fiyatlar elde etmek için bir araya gelmeye karar verdiler.

Yeni tedarik zincirlerine ek olarak, ülkeler yeni kaynak üretme seçeneklerini değerlendirmeye aldı. Fransa, nükleer santralleri daha aktif kullanarak, evlerde gazlı ısıtıcılar için sübvansiyonları sona erdirdi ve bunun yerine elektrikli ısı pompalarını sübvanse etmeye karar verdi. Almanya'dan sonra Rus gazının en büyük ikinci tüketicisi olan İtalya ise bazı santrallerde doğalgaz yerine kömür yakmayı düşünüyor.

Avrupa, açığı kapatmaya yardımcı olmak için Cezayir ve Katar gibi diğer üreticilerin doğal gazını da stokluyor. Ayrıca, gazlı ısıtıcılar için sübvansiyonları kesip, sera gazı emisyonlarını azaltmak için kapatılan kömürlü santralleri yeniden aktif ederek yakıt talebini azaltmak için hareket ediyorlar. Doğal gazın yüksek fiyatı, Almanya'yı ve diğer ülkeleri geçen yıldan bu yana kömür yakan tesislerini daha sıkı çalıştırmaya itti.

Almanya, bu ay ülkenin ilk LNG tesisini inşa etmek için bir anlaşma imzaladı ve ikincisini inşa etmeyi planlandığı açıklandı. Almanya, bu hafta arzın büyüklüğünü açıklamadan Katar ile bir enerji anlaşmasına vardı.

Büyük bir doğal gaz tüketicisi olan Polonya, bu yılın sonunda Rusya'dan yakıt almayı tamamen durdurmayı planlıyor. Yıl sonunda Polonya’nın, Rus enerji devi Gazprom ile olan sözleşmesi sona eriyor. ABD ve başka yerlerden LNG ithalatı ve bu yıl içinde devreye girecek olan Norveç'ten de dahil olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinden yeni boru hatları yoluyla da gaz tedarikinde fark kapanacak.

Avrupa'nın Rus gazı tüketimini sona erdirme planı en az birkaç yıl sürecek. LNG üreten ülkeler ihracat terminallerini tam kapasite çalıştırıyor ve yenilerini inşa etmek ise zaman alıyor. Bölgenin düşük maliyetli üreticisi olan Rusya'nın ürettiği gazdan uzaklaşmanın azından kısa vadede Avrupa'nın enerji faturası üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturması bekleniyor. AB'nin yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu, Rusya'nın doğalgaz ithalatını bu yıl üçte iki oranında azaltmak istediğini söyledi.