Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Rusya'nın Ukrayna işgali nedeniyle ülkesini "zor yılların beklediği" uyarısında bulundu.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier "Birbirimizi bağlayan her şeyi güçlendirin" başlığıyla yaptığı halka sesleniş konuşmasında, Rusya'nın Ukrayna'da saldırılarını başlattığı 24 Şubat tarihinin bir dönüm noktası olduğunu belirterek savaşın, Almanya'yı da güvensizliğe sürüklediğini ifade etti.

"Avrupa'da savaşın genişleme endişesinin bulunduğunu, enerji krizinin yaşandığına, fiyatların yükseldiğini ve başarılı ekonomi modelinin baskı altında olduğunu" söyleyen Steinmeier, birlikteliğe ve demokrasiye güven duymanın zarar gördüğü bir dönemde bulunduklarını anlattı.

Almanya'nın savaşta olmadığını vurgulayan Steinmeier, "Bunun değişmesini de istemiyorum. Savaşın genişlemesi hatta nükleer gerilimin yaşanması engellenmeli" dedi

'ALMANYA'NIN BİRLEŞMESİNDEN SONRA EN DERİN KRİZİ YAŞIYORUZ'

Cumhurbaşkanı Steinmeier, halkın bazı konularında endişe duyduklarını vurgulayarak 1990'da iki Almanya'nın birleşmesinden sonra "en derin krizin" yaşandığını belirtti.

Rusya'nın, Ukrayna'ya saldırmasıyla Avrupa'daki güvenlik düzenini yıktığını savunan Steinmeier, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emperyalist düşüncesiyle uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve toprak gaspı yaptığını ifade etti.

Steinmeier, diyalog ve birleştirici bir şeyin arayışı yerine ideoloji ve üstünlük kurma mücadelelerinin başladığını söyleyere, "Bu mücadele uzun vadede uluslararası ilişkilerin geleceğini şekillendirecek. Üzücü gerçek şudur: Dünya, çok acil bir şekilde iş birliğine ihtiyaç duyduğu halde daha fazla karşı karşıya gelinen döneme doğru ilerliyor" değerlendirmesinde bulundu.

'ZENGİNLER DE ÇÖZÜME KATKIDA BULUNSUN' ÇAĞRISI

Halkın gelecek dönemde kısıtlamalar yaşayacağını, bazılarının bunu şimdiden hissettiğini anlatan Steinmeier, kendi başına bu zorluktan çıkamayanlara devletin yardım edeceğini belirtti.

Steinmeier, bu enerji krizinde adaletsizliklerin oluşmaması için zenginlerin de çözüme katkıda bulunması çağırısında bulundu.