Avrupa Orman Yangınları Bilgi Sistemi'nin (EFFIS) verilerine göre İspanya, orman yangınlarında son 22 yılın en kötü yılını yaşıyor.

Bu yılın sadece 7 ayında yanan alanın, yangınların en fazla olduğu yıllardan biri olan 2012'nin tamamında yanan alanların üzerinde olduğu, temmuz aylarına göre kıyaslama yapıldığında ise bu yıl diğerlerine göre dört kat daha fazla alanın yandığı görüldü.

Mevcut durumda İspanya'da 5 yerde orman yangını devam ederken, ülkenin ortasındaki Avila kentindeki Santa Cruz del Valle'de bin hektardan fazla alanı kül eden yangının halen kontrol edilemediği belirtildi.

İspanya'nın Zamora kentindeki ormanlık alanda temmuzda çıkan yangınlarda il yüzölçümünün yüzde 3'ü harap olmuştu.

İçişleri Bakanlığı, yangınların yüzde 95'inin insan ihmalleri sonrasında çıktığını açıklamıştı.

İspanyol basını, 21. yüzyılın en büyük orman yangınlarına karşı mücadele verildiğini, 17 özerk yönetimin ve merkezi hükümetin bu yıl içinde yangınları önlemek ve söndürmek için 860 milyon avroluk kaynak aktardığını yazdı.

İtalya'da da kuraklık: 2. Dünya Savaşı'ndan kalma bomba bulundu

İtalya'da aşırı kuraklık nedeniyle çekilen Po Nehri'nde İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma bir bomba ortaya çıktı.

450 kilogramlık patlamamış bomba bir balıkçı tarafından bulundu.

Avrupa’da kavrulan bir başka ülke ise İtalya. İtalya'da son 70 yılın en şiddetli kuraklığı, 650 kilometre uzunluğundaki nehrin büyük kısmının kurumasına neden oldu.

Olağandışı sıcak hava ve az yağış nedeniyle İtalya'nın kuzeyinde su sıkıntısı yaşanıyor ve iklim değişikliğinin etkileri konusunda endişeler artıyor.

İtalyan askeri yetkilileri, Temmuz ayında Lombardiya'nın Borgo Virgilio köyü yakınlarında bulunan bombanın 240 kg. patlayıcı içerdiğini söyledi.

Ordu yetkilisi Albay Marco Nasi Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada "Bomba Po nehri kıyısında balıkçılar tarafından bulundu" dedi.

Bomba imha uzmanlarının Pazar günü kontrollü patlamayı güvenli bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için yaklaşık 3.000 bölge sakini tahliye edildi.

Bölgede hava sahası ve nehir trafiği de kısa bir süreliğine kapatıldı.

İtalya'nın en uzun nehri olan Po, güneybatı Alpler'den Adriyatik Denizi'ne dökülüyor. Ancak uydu görüntüleri aşırı kuraklık nedeniyle nehir yatağında kurumuş alanların genişlediğini gösteriyor.

İtalyan yetkililer geçen ay, ülkenin tarımsal alanlarının yaklaşık üçte birini sulayan Po nehri civarındaki bölgeler için olağanüstü hal ilan etti.

Nehir akışının son aylarda sıcaklık ve yağış azlığı nedeniyle zayıflaması yüzünden Po Vadisi'ndeki çiftçiler tuzlu deniz suyunun nehre sızarak ekinleri yok ettiğini söylüyor.