Gazete, kararın prensipte alındığını ancak nihai rakamların Jeremy Hunt'ın artışı resmi olarak açıklayabileceği 2023 baharına kadar beklendiğini de ekliyor

Telegraph'a göre İngiliz hükümeti savunma bütçesinin enflasyona oranla düşmemesini sağlamaya çalışıyor.

Gazeteye konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir hükümet kaynağı, "Savunma bütçesinde reel bir kesintiden kaçınacağız" dedi.

Eski başbakan Boris Johnson 2020 yılında Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana en büyük askeri yatırım programını başlatmış olsa da, İngiltere'nin savunma bütçesinin artan enflasyon nedeniyle 2022-2024 yılları arasında reel olarak düşeceği tahmin ediliyor.

Royal United Services Institute askeri düşünce kuruluşunun genel müdür yardımcısı Profesör Malcolm Chalmers, hükümetin hedefine ulaşması için savunma bütçesinin 2024 yılında 48,6 milyar sterlinden 50,1 milyar sterline (60 milyar dolar) yükselmesi gerektiğini söyledi. Bu da en az 1,5 milyar sterlin (1,8 milyar dolar) ek yatırım anlamına geliyor.

Makaleye göre, Hazine'nin bildirilen tavrı, özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü askeri harekat ışığında, İngiliz hükümeti tarafından dile getirilen jeopolitik kaygılardan kaynaklanıyor olabilir.

Çatışmaların patlak verdiği Şubat sonundan bu yana Londra, Kiev'e silah ve askeri eğitim sağlayarak Kiev'in en sadık destekçilerinden biri oldu.

Eylül ayında İngiltere hükümeti önümüzdeki yıl Ukrayna'ya askeri yardım için 2022'de yaptığı kadar ya da daha fazla harcama yapma sözü verdi. Basın açıklamasına göre İngiltere, o zamana kadar 2.3 milyar sterlin (2.8 milyar dolar) taahhüt ederek Kiev'e "en büyük ikinci askeri donör" oldu.