Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna krizindeki vaziyetle alakalı "Savaş ihtimaline karşı vatandaşlarımızın tahliyesine hazırlıklıyız." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna krizindeki son duruma ilişkin CNN Türk'e konuştu. Çavuşoğlu, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edebileceğine ilişkin haberlerin Batılı ülkelerden daha önce de geldiğini hatırlattı. Farklı istihbarat raporlarına karşın Türkiye'nin temasta olduğu Rusya ve Belarus kaynaklarının işgal iddiasını reddettiğini açıklayan Çavuşoğlu, teyitli bilgilerin paylaşılmasının önemini vurgulayarak, sağduyu çağrısını yineledi. Bakan Çavuşoğlu, özetle şunları söyledi:

“Önemli olan burada güven artırıcı adımların atılması, karşılıklı olarak her iki tarafın da endişelerinin anlaşılması. Bu süreç devam ederken Rusya bir işgale kalkışırsa bu da doğru olmaz. Böyle bir durum yoksa da Batılı ülkelerin sürekli Ukrayna'da panik yaratan açıklamaları dikkatli şekilde yapmaları gerekiyor. Tansiyonu düşürücü çalışmalara odaklanmalıyız.

Olası bir saldırı, savaş çerçevesinde vatandaşlarımızın tahliyesi, Montrö anlaşmasının uygulanması önemli şeyler. İstihbaratımızla, diğer kurumlarımızla sürekli temas halindeyiz. Elde ettiğimiz bilgileri Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ediyoruz. İhtiyaç olursa vatandaşlarımıza yapabileceğimiz yardımları konuşuyoruz. Bir tahliye durumu olursa bunu nasıl yapabileceğimizi de konuşuyoruz. Arkadaşlarımız bir araya geldi. Bugün Bakanlığımız, İçişleri ve Milli Savunma Bakanlığı ile bir araya geldiler ve hazırlıkları konuştular. Otobüsle, deniz üzerinden, uçakla nasıl yapabiliriz...

Ukrayna'daki Türk vatandaşlarına tek tek telefonla ulaşmaya başladık. İhtiyaç halinde nereye başvuracakları anlatılıyor. Şu an öğrenciler ve iş insanları dahil yaklaşık 25 bin vatandaş var Ukrayna'da. Hazırlıklı olmak durumundayız ama şu anda bir panik havasında değiliz. Sonuçta farklı istihbarat, farklı bilgiler var. Bu bilgilerin doğruluğunu takip ediyoruz. Dün yine bilginin kaynağı olan ABD ile değişik düzeyde görüşmelerimiz oldu bu bilgilerin teyidi için. Sonuçta tüm müttefiklere buna yönelik bilgi vermişler.

Vatandaşlarımız duyurularımızı yakından takip etmeli ve paylaştığımız numaraları yanlarında tutmalı. İhtiyaç halinde gerek çağrı merkezimiz gerekse Ukrayna'daki misyonlarımızın telefonlarını da verdik, bu telefonlardan ulaşmaları gerekir. En kötü senaryoya göre, bir tahliyeye ihtiyaç olursa da biz yönlendirmelerde bulunacağız.

Sorunun tarafı değiliz ama bölgede bir çatışma hatta 'soğuk savaş' durumundu; herhangi bir gerginlik hepimizin huzurunu bozar. Ekonomiyi, turizmi etkiler, enerji güvenliği için önemli. Önümüzdeki hafta çarşamba (Rusya Dışişleri Bakanı Sergey) Lavrov'la görüşeceğiz. Şimdi Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile de görüşeceğiz. Belarus Dışişleri Bakanı (Vladimir Makei) ile bugün (dün) görüştük. Temaslarımızı devam ettireceğiz. Tek gayemiz çatışmayı önlemek, gerginliği azaltmak.”