Polskie Radio’ya konuşan iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi’nin (PiS) milletvekili Arkadiusz Mularczyk, hükümetinin Almanya’dan savaş tazminatını alabilmek için BM’nin yardımına başvurduğunu açıkladı.

Aralık ayında Avrupa Konseyi ve UNESCO’ya da başvurduklarını hatırlatan Mularczyk, BM’nin meseleye müdahale etmesini istediklerini çünkü Almanya’nın bu konuda bir diyalog kurmaya yanaşmadığını söyledi.

Varşova yönetimi, geçen Kasım ayında AB üye ülkeleri, NATO üyeleri ve Avrupa Konseyi’ne diplomatik notalar göndererek ‘uluslararası farkındalık’ yaratmak amacıyla savaş tazminatı taleplerini dile getirmişti.

Berlin yönetimi, sosyalist Polonya lideri Bolesław Bierut’un 1953 yılında tüm savaş tazminatı taleplerinden vazgeçtiğini ilan ettiği açıklamanın geçerli olduğunu savunuyor. Bu karar yalnızca bir gazete haberine dayansa da Polonya yönetimi daha sonra iki kez bu açıklamanın yasallığını kabul etti.

Bugünkü Polonya yönetimi ise sosyalist Polonya döneminde yapılan açıklama nedeniyle kendi hükümetlerinin tazminat hakkından vazgeçmediğini öne sürüyor.