Çocukların Cinsel İstismarına İlişkin Bağımsız Soruşturma (IICSA) tarafından yapılan soruşturmaya göre yüzlerce çocuk Lambeth'teki bakımevlerinde işkence ve istismara uğradığı açıklandı.

Soruşturma sonucunda geçmişi 1960'lı yıllara kadar uzanan olaylar daha detaylı incelendi. Olayların geçtiği mekanlar olarak gösterilen Angell Road, South Vale Assessment Centre, Shirley Oaks kompleksi, Ivy House ve Monkton Street olmak üzere 5 bakımevi mercek altına alındı.

Soruşturma sonunda yapılan açıklamalara göre Güney Londra'da yer alan Shirley Oaks ve South Vale'in şiddet ve cinsel saldırılara izin verilen rezil yerler olduğu söylendi.

Yayımlanan raporda, bir başka bakımevi olan Angell Road'da da aralarında 5 yaşın altındaki çocukların dahi olduğu onlarca masum çocuğun düzenli olarak cinsel istismara maruz bırakıldığı söylendi.

Soruşturma başkanı Prof Alexis Jay konuya dair, "Yıllarca yatılı ve koruyucu bakımdaki çocuklar, anlaşılması zor seviyelerde zulüm ve cinsel istismara maruz kaldılar" ifadelerini kullandı.

“Yetkililer ses çıkarmadı”

İngiltere’de masum çocuklara yapılan zulüm ve istismarın resmi kayıtların gösterdiğinden çok daha fazla olduğu da söyleniyor.

Yapılan soruşturmaya göre, bölge yetkilileri çocukların kaldığı yerlerde şiddet ve cinsel saldırının gerçekleşmesine izin verdiler. Hatta suçu açığa çıkan istismarcılara karşı hiçbir yaptırım uygulamadılar.

Güvenlik görevlileri daha fazla suçun tespit edilmesine yol açabilecek kanıtları takip etmedeki başarısızlıklarından dolayı eleştirildi.

Lambeth Belediyesi, korkunç istismarların yaşanmasındaki payından ötürü soruşturma komisyonundan özür diledi.